Facebook - Nyomj egy Tetszik gombot!

Gyorshírek - Twitteren

martonvasar.blog.hu

Város, járás, közélet, fejlesztéspolitika, vélemény. A martonvasar.blog.hu mobil változata okostelefonok böngészőjéből is elérhető! Írja, szerkeszti: Horváth Bálint, képviselő - kabinetvezető. Az oldalon megjelenő vélemények magánvélemények, nem tükröznek hivatalos álláspontot. Kapcsolat: kabinetvezeto@martonvasar.hu

Rovatok - Címkék - Kategóriák

Bejegyzések

Rövid hírek (@horvathbalint tweetek)

2014.06.03. 17:01 horvathbalint

Gyere és nézd a facebook oldalam is

2014.05.08. 14:06 horvathbalint

Kedves érdeklődők! Mostanában a legtöbb bejegyzést a facebook közösségi oldalon osztom meg. Csak egy kattintás ...

www.facebook.com/martonvasarblog

...és facebook regisztráció nélkül is elérhetőek a cikkek, fotók!

Köszönettel:

Horváth Bálint

 

CBA helyett Tesco Martonvásáron

2014.05.05. 13:09 horvathbalint

Kedves Martonvásáriak!

Mindenki tapasztalta, hogy a CBA áruház villám gyorsasággal bezárt és megkezdődött az átalakítása. Ahogyan az ott dolgozók, így önkormányzatunk is az utolsó pillanatban kapott tájékoztatást. Természetesen amíg az üzleti titoknak minősülő szerződést meg nem kötötték a felek, addig nem is tájékoztathattak senkit a témában. Az épület tulajdonosa változatlan, csak az üzletteret adja bérbe a multinacionális vállalatnak.

tesco.jpg

A CBA áruházban működő Nemzeti Dohánybolt a korábbi zöldséges helyére költözött, a zöldséges üzlet pedig május 7-én nyit újra az Árkád üzletházban, a korábbi húsbolt helyén. Parkolni tudnak a lebontott (Budai út 4.) ingatlanon. A közmű-egyenleg feltöltés lehetősége egyelőre szünetel - ezt is többen kérdezték - mely vagy a Trafikban vagy majd más üzletben lesz újra elérhető.

Sokaknak nem tetszett, mások pedig üdvözölték a nemzetközi üzletlánc megjelenését. Bízunk benne, hogy ez egy újabb lépcső a kisvárosunk fejlődésében, és további üzletláncok látnak fantáziát a településben és a környékben. Tárgyalások már folynak, amint valami eredményre jutunk, tájékoztatjuk Önöket.

Képviselő-testületi ülésen történt...

2014.04.30. 14:27 horvathbalint

Képviselő-testületünk április 29-én tartotta soros ülését. A legfontosabb témák a következők voltak:

  •          Önkormányzatunk régi elképzelése válhat valóra azzal, hogy 4 csereingatlan és 20,3 millió Ft fejében hozzájutunk a „Malom” épületéhez, mely így hosszú távon lehetőséget biztosít a művészeti iskola elhelyezésére. Köszönet Kiss Béla úrnak, a jelenlegi tulajdonosnak a méltányos ármeghatározásért, a közösséget szolgáló döntésért!
  •          Az ABC áruház és a leendő kulturális központunk közötti zöldterületet (mely a központ további bővülését teszi lehetővé és közel 700 m2) meg kívánjuk vásárolni a Tó-Coop Zrt-től, 4,4 millió Ft összegért.
  •          Visszatérítendő kölcsönt adunk a Martonvásári Kulturális Egyesületnek, mely egy elnyert LEADER pályázatból megvalósítja a kulturális központunk teljes hangtechnikai kiépítését, továbbá részben finanszírozza a szeptember 12-14. között megrendezésre kerülő fesztiválunkat.
  •          A legnagyobb volumenű döntésünk a Sportfejlesztési Program támogatása volt, mely két pályázat a TAO rendszer keretében történő benyújtását és az önrész biztosítását jelenti. Az egyik a sportpálya fejlesztését tartalmazza (nagyméretű műfüves labdarúgó pálya, új sportház), melynél az önrészt az ingatlan biztosítja, a másik az iskola területén új sportcsarnok és a környezetében parkolók építését valósítaná meg. A TAO forrást felajánló cég vezetője Martonvásáron él, a felajánlás mértéke közel 900 millió Ft, melyért a projektek megvalósulása esetén nem elég egyszerű köszönetet mondanunk! A sportpálya ingatlanán kívül kb 200 millió Ft önrészt kell előteremtenünk az összességében 1,3 milliárdos teljes projekt megvalósításához. A fejlesztés teljesen egybevág az általunk meghirdetni kívánt, következő ciklusra tervezett fejlesztésekkel, melyek középpontjában az iskolák és a sportlétesítmények fejlesztése áll. Hajrá Martonvásár!

A további megtárgyalt és elfogadott napirendek a következők voltak: Martonvásár Város Önkormányzata 2013. évi költségvetésének módosítása; 2013. évi zárszámadása; 2013. évi belső ellenőrzéséről szóló jelentés; Kormányzati támogatás kiadási előirányzat módosítása; munkamegosztási megállapodások jóváhagyása; a helyi közművelődésről szóló 28/2005. (X.26.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata; beszámoló a szociális ellátások feladatainak, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok teljesítéséről; Rózsa utcai ingatlanok belterületbe vonási kérdése; a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola átszervezésének véleményezése; beszámoló a katasztrófa- és polgári védelmi feladatokról; mezőőri beszámoló; a Martonvásári Sport Klub támogatási kérelme; Gárdonyi Rendőrkapitányság támogatási kérelme; Mezőkölpényi református egyházközség támogatási kérelme; beszámoló a Rákóczi szövetségnek 2013. évben nyújtott önkormányzati támogatás elszámolásáról; javaslat további ingatlanok megvásárlására; javaslat a helyi autóbusz menetrend módosítására; a Martongazda Kft. 2014. évi üzleti terve; a Martongazda Kft. 2013. évi éves beszámolója; beszámoló a Martongazda Kft. 2013. IV. negyedévi tevékenységéről. A bizottsági és Képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit - melyek a részletes döntéseket is tartalmazzák – hamarosan a www.martonvasar.hu oldalon érhetik el.

 

Horváth Bálint képviselő, kabinetvezető

Épül - szépül Martonvásár

2014.04.14. 09:47 horvathbalint

A főtéren folytatódtak a munkálatok. Újabb gyöngyszem a lokálpatriótáknak és az ötleteket kedvelőknek: a térszintben elhelyezett csobogók (itt 1 méter magas vízoszlop lesz, amely fölött átrohangálhatnak a gyerekek) különleges kialakítású, megjelenik rajta Martonvásár neve és új logója is!

Resize of DSC05126.JPG

Resize of DSC05125.JPG

Beültetésre került a "sziklakert" is:

Resize of DSC05123.JPG

A "híd", ahol a patak átfolyik a sétány alatt, szintén növényekkel lesz körbeültetve:

Resize of DSC05124.JPG

Készül a járda és a környezetrendezés a CBA áruháznál. Itt a teljes anyagköltséget az üzlet tulajdonosa fizeti, a Martongazda Kft-n keresztül a munkát vállalta önkormányzatunk. Csak biztatni tudom az üzletek tulajdonosait, a martonvásári lakosokat, jelentkezzenek, hogy hasonló konstrukcióban ők is finanszírozzák a járdaépítést!

Resize of DSC05121.JPG

Resize of DSC05122.JPG

A vasútállomás környezetének rendben tartását is a Martongazda Kft. végzi. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt évekkel ellentétben rendezett, szép környezetben közelíthetjük meg az állomást. Ennek első jeleként a körforgalmak beültetése megtörtént:

Resize of DSC05127.JPG

Resize of DSC05129.JPG

Resize of DSC05128.JPG

Kedves Zoltán, Martonvásár megint melletted tette le voksát!

2014.04.08. 18:35 horvathbalint

Az alábbi ábra alapján össze lehet hasonlítani Tessely Zoltán, martonvásári születésű országgyűlési képviselőnk szavazatarányát, (Fidesz-KDNP - narancs) a választókerület más városaiban elért eredményekkel.

Nem hiába a martonvásári kötődés...

FEJER_003_Varosok_OK.jpg

Eredmények - Gratulálunk Martonvásár!

2014.04.07. 22:29 horvathbalint

Martonvásár ismét jól döntött, több okból is.

Egyrészt, kapcsolódva még a kampányhoz, NEM-et mondtunk közösen a gyűlölködésre, mocskolódásra, és IGEN-t mondtunk a pozitív üzenetekre és az eredményekre.

Másodsorban a kormányt támogató országgyűlési képviselőt választottunk, így a jövőben is számíthatunk Tessely Zoltán segítségére.

Végül pedig Tessely Zoltán, martonvásári születésű képviselőnk több szavazatot kapott, mint a Fidesz-KDNP lista, így bizonyítottuk, hogy Zoltán személye Martonvásáron sokaknak fontosabb, mint a pártoskodás.

Idén még két választás vár ránk. Kérjük támogassák a Fidesz-KDNP listáját májusban az Európai Parlamenti választáson, illetve támogassák majd ősszel a Fidesz-KDNP színekben, Szabó Tibor vezetésével induló jelölteket az önkormányzati választáson.

Martonvásár érdeke a vasárnapi választások után még egyértelműbb. Ősszel is csak nyerhetünk, ha jól döntünk. Ez pedig csak egyet jelenthet: Szabó Tibor támogatását a polgármesteri szék megszerzéséért folytatott küzdelemben és az őt támogató összes jelölt megválasztását, hogy a megkezdett munkát folytatni tudjuk.

Köszönjük Martonvásár!

 

SEGÍTS, HOGY SEGÍTSENEK! MERT MARTONVÁSÁR A LEGFONTOSABB!

2014.04.05. 12:52 horvathbalint

Először is köszönetet szeretnék mondani Önöknek/ Nektek, hogy közel 4 évvel ezelőtt, ősszel szavazatokkal, és a ciklus során pedig bíztató szavakkal, e-mailekkel, facebook bejegyzésekkel támogatták/ támogattátok a munkánkat. Megtiszteltetés számomra, hogy képviselőként - kabinetvezetőként én gyűjthettem össze a jó ötleteket (melyhez nagyon sok martonvásári hozzájárult!), dolgozhattam ki a terveket és irányíthatom a kisváros képét meghatározó fejlesztéseket. Az elmúlt 4 év persze nem volt egyszerű, főként a rengeteg feladat következtében, de akadtak személyes megpróbáltatások is, a feleségem például kétszer veszítette el a munkáját, de kitartással mindig talpra lehet állni. Ezért nem értek egyet azokkal, akik a velük történt rossz dolgok miatt folyamatosan a politikusokat, a politikát hibáztatják, de a környezetükben történő jó dolgok kapcsán sosem jut eszükbe az, aki esetleg jó döntéssel, munkával közbenjárt, segített rajta, vagy a környezetén.

Sokan megkérdezik: mennyiben köszönhető a Fidesz támogatta kormánynak, és leginkább Tessely Zoltán, martonvásári országgyűlési képviselőnknek a helyben elért sikerhez szükséges források megszerzése? Röviden: teljes egészében.

Kicsit hosszabban: a városfejlesztésre elnyert kormányzati pályázatok, kormányzati támogatás, uniós pályázatok esetén Bicske és Martonvásár párhuzamosan és arányaiban hasonló nagyságrendben jutott hozzá. Ebből is látszik, hogy Tessely Zoltán, aki Bicskén polgármester is, szülővárosának, Martonvásárnak is ugyanolyan erővel segített az elmúlt években. Korábban leírtam, hogy a kisváros fejlesztéséhez pénz, kreativitás és szakértő munka kell. Igen, de először az Önök, a Ti döntésetek szükséges hozzá. Higgyük el mindnyájan, hogy a helyben elért sikerek nem folytathatók, ha ezt a támogatást nem kapjuk meg a jövőben, ahogyan az elmúlt 4 évet megelőzően soha nem is kaptuk!

Ehhez holnap két X kell: Tessely Zoltán és Fidesz-KDNP! Hajrá Martonvásár!

 borítókép01 copy.jpg

Nyílt levél a helyi ellenzéknek és vezetőjének

2014.04.04. 21:19 horvathbalint

Kedves martonvásári Barátaim! Kedves Marcsi!

Igen, kampány van. Ilyenkor elszabadulnak az indulatok, de itt Martonvásáron április 7-én is egymás szemébe kell(ene) néznünk. Amikor a "helyi Fidesz"-t szidalmazod, akkor leginkább Farkas Erzsike képviselő-asszonyt, Szabó Tibor polgármester urat és engem szidalmazol. Pedig mást ígértél.

Igen, nem titok, hogy mi egymással beszéltünk sokszor, egyeztettünk az utóbbi időben is. Szerintem egy településen ez a normális. Örömmel járok el a nyugdíjas klubba is, mint a legfiatalabb tag. Tudod nagyon jól, hogy mennyire kedvelem azt a közösséget is. A "pártoskodás" szerintem a kampányra tartozik, azon kívül azonban csak a kisvárosunk és az itt élő emberek a fontosak!

Igen, megígérted azt, hogy a helyi jelölteket, egymás jelöltjeit, így mi Andrást, Ti pedig Zoltánt nem szidalmazzátok. Elfogadtam, hogy a Fideszt, mint országos pártot, annak vezetőit ostorozod, ez a véleményed. Bár szerintem ezt is érdemesebb a magasabb szinten politizálókra vagy a kommentelőkre hagyni. 

Tény, hogy Zoltán nekem néptáncoktatóm volt, az édesanyja itt él Martonvásáron, rengeteg szállal kötődik a településhez. Nem titok, hogy a Ti jelöltetekkel, Andrással is tegező viszonyba kerültem a múlt évben, szerintem ez a normális! 

Igen, megígértük egymásnak azt is, hogy egymás jelöltjeinek "fiatalkori bulizós fényképeivel", "magánéleti pillanataival" ti sem, így mi sem fogunk negatív kampányt folytatni. Láttam, már kikerült egy negatív szórólap Zoltánról. Én itt és most nem kívánom kommentálni, továbbra sem megyünk bele ebbe a játékba. Sőt, nem kezdem el Andrást ostorozni, hogy a kormányváltós szórólapján Martonvásárhely szerepelt. Én a pozitív kampányt támogatom. Beszéljenek az eredmények - kinek így, kinek úgy.

Remélem létezik határ, mert ígéretből könnyen hazugság lehet. A hazugságot pedig az emberi kapcsolatok nem bírják el.

További eredményes ellenzéki munkát kívánok!

Maradok tisztelettel:

Horváth Bálint

Álljon itt egy kép arról, amikor Tessely Zoltán melegítőket hozott ajándékba a martonvásári csapatnak. Nem propagáltuk, de most pozitív üzenetként felteszem. Hajrá Martonvásár!

Resize of DSC03443.JPG

 

 

Martonvásár Blog a Facebookon is! - Nyomj egy Lájkot!

2014.04.03. 21:59 horvathbalint

Martonvásár jövője múlik április 6-án? Mikor nyer Martonvásár?

2014.04.03. 13:26 horvathbalint

A megosztásokat, lájkokat köszönöm!

MARTONVÁSÁR JÖVŐJE, AZ ORSZÁG JÖVŐJE

A képlet egyszerű. A 2010 előtti időszakban Martonvásárt mindenki leírta, sokszor még mi magunk is. Rossz döntések, teljes eladósítás, minimális fejlesztés, (a martonvásáriak véleményét nem tükröző elnyert, de be nem fejezett pályázat, növekvő önrésszel) ercsi központ, stb. A település nem kapott kormányzati támogatást, az országgyűlési képviselők nem segítették az ügyeket.

Aztán jött 2010, és a martonvásáriak is jól döntöttek. Biztosan vannak kárvallottjai az elmúlt négy évnek, többeket ért valós vagy vélt sérelem, születtek sokaknak nem tetsző döntések. DE egy elvitathatatlan, az országot a lehetetlen helyzetből (Görögország után a mi bedőlésünket várta mindenki, erre emlékezzünk!) sikerült kirángatni. Csökkent az adósság, gondoljunk csak arra, hogy a martonvásári közösség (önkormányzat) adóssága meg is szűnt, és mindeközben komoly fejlesztések valósultak meg országszerte. A legújabb Londoni elemzések pedig már komolyabb gazdasági növekedést prognosztizálnak! (Cikk ide kattintva)

MIKOR NYER MARTONVÁSÁR?

Martonvásár egyértelműen akkor nyer, ha a megkezdett úton továbbmegy, és közösen a folytatást választjuk. Ennek egyetlen lehetősége, hogy olyan országgyűlési képviselőt, pártot és ezáltal kormányt választunk vasárnap, akik támogatják Martonvásárt és ezáltal a martonvásári embereket. Eddig ez csak az elmúlt 4 évben volt így, előtte sosem! 

Resize of DSC_0017.jpg

Út és járdaépítésre is kormányzati forrásból tudtunk forrásokat elkülöníteni.

MI TÖRTÉNHET, HA ROSSZUL DÖNTÜNK?

Vissza a múltba. Megálló fejlődés, nem lesz iskolabővítés, sportcsarnok, sportfejlesztés, egészségház bővítés, nem lesznek kapcsolatok, segítő szándék. Martonvásár visszasüllyed arra a szintre, hogy majd megint mi irigykedünk a szomszédos kisebb településekre. Pedig az elmúlt négy évben fordult a kocka, mostanában sokat hallottam a környéken élőktől: Bezzeg Martonvásár! Ezt veszíthetjük el, sőt sokkal többet: a közös jövőnket!

TEGYÜK FÉLRE AZ EGYÉNI ÉRDEKEKET, ÉS DÖNTSÜNK MARTONVÁSÁR EGÉSZ KÖZÖSSÉGÉNEK ÉRDEKÉBEN! EZ AZ EGYETLEN ÚT!

Resize of _DSC_2749.JPG

Az új óvodai szárnyak is a kormány 2012-es támogatásából valósultak meg! A sor hosszú, további cikkek a fejlesztésekről itt: www.martonvasar.blog.hu

Több martonvásáritól hallottam, hogy korábban nem támogatta a Fideszt, de a helyi eredmények miatt most biztosan megteszi. Volt, aki azt mondta, ő igazából Tessely Zoltánt támogatja, mert ő az egyetlen martonvásári jelölt, aki ráadásul nem folytatott negatív kampányt, nem mocskolódott, ellentétben több jelölttel és támogatóikkal. Volt, akitől azt hallottam azért választja őt, mert ezalatt a négy év alatt legalább 20-szor találkozott vele, pedig a havi rendszerességű fogadóóráján nem is járt.

Az indok mindegy, a közös cél a lényeg: Martonvásár!

HAJRÁ TESSELY ZOLTÁN! HAJRÁ FIDESZ-KDNP! HAJRÁ MARTONVÁSÁR!

1782028_804800652866664_2112603324_n.jpg

Többen kérdezték: én állok Zoltán mögött a plakátokon? Igen én vagyok, és nem csak a plakátokon: remélem nagyon sok józan gondolkodású martonvásári "mögötte áll"!

Horváth Bálint

MIÉRT TESSELY ZOLTÁN? MERT MARTONVÁSÁR! MERT TÁMOGATTA A MARTONVÁSÁRI IDŐSEK OTTHONÁNAK PÁLYÁZATÁT!

2014.04.02. 12:17 horvathbalint

Megosztható! Köszönettel vesszük!

Rengeteg érvet fel tudok sorolni, hogy egy martonvásárinak miért Tessely Zoltánt kell támogatnia a vasárnapi választásokon: mert martonvásári, mert neki köszönhetjük a kormányzati támogatás megszerzését és ezáltal a város sosem tapasztalt fejlődését, a járási székhely státuszunkat, stb.

DE MOST MÁS MIATT AJÁNLOM ISMÉT A MARTONVÁSÁRIAK FIGYELMÉBE!

Az őt lejárató szórólapon az szerepel, hogy az idős-gondozástól támogatást vont meg. Ezzel szemben:

ÖRÖMMEL OSZTJUK MEG ÖNÖKKEL, HOGY A MARTONVÁSÁRI IDŐSEK OTTHONA 174 MILLIÓ FORINTOS FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜL.

Az országos pályázati keretből sikerült ismét egy martonvásári pályázatnak támogatást szerezni. A beruházás keretében az intézmény vezetőjének ígérete alapján az idősek otthona és a posta közötti járdaszakasz is megújul.

1960126_830493636964032_1394632751_n.jpg

ZOLTÁN TÁMOGATÁSÁVAL MINDANNYIAN MARTONVÁSÁR JÖVŐJÉRE SZAVAZUNK! MERT MARTONVÁSÁR A LEGFONTOSABB!

Főtér hírei: folyik a víz a "patakban"! Olvad a "hóember"! :)

2014.04.02. 11:41 horvathbalint

A megosztásokat és lájkokat nagyon köszönöm!!!

A második teszt alkalmával is tökéletesen működik a főtér egyik vízarchitektúra-eleme. A folyamatosan olvadó "hóember" :) minden oldalán folyik a víz. Igazán szép akkor lesz, ha körülötte is elkészül a sziklakert, megtörténik a növénytelepítés.

Resize of DSC05014.JPG

Resize of DSC05015.JPG

Resize of DSC05017.JPG

Resize of DSC05018.JPG

MásKép választási száma. Szerzők többek között Szabó Tibor, Gucsek István és jómagam

2014.04.02. 09:51 horvathbalint

 Ide kattintva olvasható!

 

MásKép_márc.jpg

 Ide kattintva olvasható!

 

Interjú Tessely Zoltán országgyűlési képviselővel a Magyar Nemzet Online-on

2014.04.02. 09:06 horvathbalint

Ide kell kattintani!

Ingyenes Gitárkoncert szombaton!

2014.03.28. 12:58 horvathbalint

git_rkoncert_140329_1396007850.jpg_687x907

Indul a sportpályát a városközponttal összekötő gyalogos sétány építése Martonvásáron!

2014.03.27. 14:23 horvathbalint

A MEGOSZTÁSOKAT ÉS LÁJKOKAT SZOKÁS SZERINT MEGINT NAGYON KÖSZÖNÖM!

Több évtizedes terv ez is. Végre megépülhet egy gyalogos és kerékpáros kavicsolt felületű sétány a település egyik legszebb részén. Most a sportpálya sarkáig vezet majd, de hosszú távon a terület mögött közvetlenül az Arany János utcáig menne. A következő szakaszt akár társadalmi munkában is megépíthetnénk...

Pages from Martonvásár sétány útterv-2.jpg

Innen indul a sportpálya sarkán:

Resize of DSC04997.JPG

Egy önkormányzati tulajdonú területen jut el a Szent László patakig:

Resize of DSC04998.JPG

A patak fölött egy cölöpalapozású 2 m széles vasbeton híd épül fa korláttal:

Resize of DSC05000.JPG

a "szigeten", melyet a patak és a Malom csatorna határol, egy kis pihenő rész is lenne, két asztallal, négy paddal (visszafelé nézve a Sportpálya felé így fest a terület):

Resize of DSC05001.JPG

A Malom csatornát a fák között keresztezi majd:

Resize of DSC05002.JPG

Ezt követően a Malom csatorna partján halad, majd a Malom utcai önkormányzati területen éri el a Kodály utca végét. Ezen a területen lehetne kialakítani játszóteret (ide kellene átköltöztetni a sportpályait, a terület fejlesztése esetén), illetve kerti kiülőt fiataloknak, esetleg egy-két felnőtt fitnesz eszközt, ugrálódombot bmx-es fiataloknak. Itt is el tudok képzelni egy kis társadalmi munkát, talán a fiatalok bevonásával.

Resize of DSC05004.JPG

Ez pedig a sétány vége, a Kodály és a Malom utca sarka:

Resize of DSC05005.JPG

Virtuális-fényképes túra az épülő művelődési-közösségi házban (Brunszvik-Beethoven Központ, Martonvásár)

2014.03.27. 08:56 horvathbalint

KÖSZÖNET A LÁJKOKÉRT ÉS MEGOSZTÁSOKÉRT! A fotókért pedig köszönet Gyugyi Péternek!

A főhomlokzat. Alul a kis kávézó, felette az intézmény irodái.

22_resize.JPG

A kis kávézó tere. A fafödém látszó marad!

06_resize.JPG

Nagyterem, színpad, zenekari árok.

01_resize.JPG

A nagyterem tetőszerkezete, építés alatt. Ez is látszódni fog alulról!

24_resize.JPG

A korábbi "pajtagaléria", leendő kisterem, kiállítótér és klubhelyiség. A tervek szerint itt lesz lehetősége a fiatalok, az idősek, a hölgyek, stb., klubjainak az összejöveteleiket megtartani. Az intézmény (BBK) úgy tervezi, hogy a hétköznapokban is várja majd a közösségbe vágyó fiatalokat, akik csocsózhatnak, asztaliteniszt játszhatnak.

17_resize.JPG

Horváth Bálint

 

Martonvásár új főterén egy kis "patak" is csordogál majd!

2014.03.26. 21:44 horvathbalint

A LÁJKOKAT ÉS MEGOSZTÁSOKAT KÖSZÖNÖM!!!

Felülről az épülő tér. Még sokkal szebb lesz zölden, füvesítés, növénytelepítés után. A kép bal oldalán látszik a végigvezetett "patak".

11_resize (1).JPG

A "forrás" itt lesz, ahogy a sziklákon lecsorog a víz, innen indul a "patak":

Resize of DSC04996.JPG

Ahogy az egyik sétány alatt átfolyik:

Resize of DSC04987.JPG

Itt folyik el a tervezett "Beethoven és a halhatatlan kedves" szobor és a "zongorapad" között:

Resize of DSC04988.JPG

Itt a vége. Itt tűnik el a burkolat alá, a folytatásban 4 térszinti csobogó látszik. Legközelebb a teszt után mutatom majd meg képekben a vízarchitektúrát.

Resize of DSC04989.JPG

Az első, profi képért köszönet Gyugyi Péternek. 

 

A Járási Hivatal (régi iskolaépület) homlokzata is megújul Martonvásáron!

2014.03.24. 16:12 horvathbalint

A MEGOSZTÁSOKAT KÖSZÖNÖM!!!

2014 augusztus végén így fog kinézni a Járási Hivatal - Kormányablak - régi iskola épülete:

Resize of pk_1_1.jpg

A régi-új tetővel így fest a ház most:

Resize of _DSC_2754.JPG

Így nézett ki az épület 2010-ben, a szocializmus egyik legcsúnyább "sebeként" Martonvásáron, a főutak kereszteződésében:

Resize of IMG_3743.JPG

Engedélyezési terv: Horváth Bálint, Kiviteli terv: Békés Ádám

Különleges kulturális központ épül Martonvásáron!

2014.03.19. 18:51 horvathbalint

Az épülő Brunszvik-Beethoven Központ igazi különlegesség lesz:

- a színpad a belső nézőtér felé és a teljes oldalát megnyitva az udvar felé is tud majd színpadként működni, továbbá próbatér is lesz.

- lefedhető zenekari árok is épül, így élőzenés kis színházi előadásokat is meg lehet tartani.

- a belső nézőtér teljes egészében sötétíthető lesz és gépészettel hűteni és szellőztetni is lehet majd.

MINDEZ KÉPEKEN:

Resize of DSC04983.JPG

Az udvar felé egy nagy harmonikaajtó zárja majd a színpad oldalát.

Resize of DSC04984.JPG

A leendő nézőtér felől most így néz ki.

Resize of DSC04985.JPG

A zenekari árok a búvóajtóval a színpad alatti raktár felé.

 

Terv és ötlet: Horváth Bálint és Lukács Péter

Zongora mintázatú pad "Beethoven városának" új főterén

2014.03.17. 10:22 horvathbalint

resize_of_dsc04978_1395047995.JPG_1094x1459

Néha a jó ötletek nem kerülnek sokba. Remélem a gyermekeknek és az ide látogatóknak is tetszeni fog az újdonság, a leendő levendulaágyás ülőfelületén.

Szavazókörök a 2014-es választásokon

2013.11.11. 01:35 horvathbalint

Prezentáció közösségi projektjeinkről!

2013.06.06. 07:01 horvathbalint

IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL: MARTONVÁSÁRI VÁROSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK, PÁLYÁZATOK - 2013. 06. 06.

A hamvasztó ügy margójára

2013.04.15. 09:27 horvathbalint

Kedves Martonvásáriak!

Úgy érzem sok félreértés és rágalom kering most a martonvásári köztudatban, melyeket tisztáznunk kellene. Először is alapfogalmakat rakjunk rendbe, hogy mostantól mindenki jól használja azokat.

Önkormányzat: ez a szó a martonvásári emberek összességét jelenti, ha tehetjük, mindig helyettesítsük be a "helyi közösség" szavakkal, így könnyebben érthető!

Képviselő-testület: Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mely a "helyi közösség" képviselő-testülete. Azon emberek, akiket a helyiek maguk közül választanak meg, hogy helyettük meghozzák a döntéseket. (nem a múltra visszamenőleg, mert azt a jog-rendszerünk nem engedi!!) A képviselő-testületnek több bizottsága is működik a megalapozó döntések meghozatalára.

Polgármesteri Hivatal: A képviselő-testület szerve, de független tőle. A hivatalnak feladata a képviselő-testület "kiszolgálása", valamint független hatósági munka végzése, mint adóhatósági ügyek, vagy éppen építéshatóság. A képviselő-testület rendeletek útján dönt a helyi adókról, vagy éppen az építési szabályokról, de minden esetben a jövőre vonatkozóan!

A rendszer felépítéséből is látszik, hogy egy képviselő-testület nem avatkozhat be folyamatban lévő ügyekbe. A Martonvásáron érvényes építési szabályokat 2004-ben hozták, majd 2010 elején erősítették meg, mely alapján gazdasági övezetben nem volt tilos hamvasztót építeni. Felsőbb rendű jogszabály 2012. novembere óta nem engedi lakott terület közelében. Felvethető, hogy miért van a "város közepén" gazdasági-ipari terület, de ez is több évtizedes hagyaték! A terület Bajcsy-Zsilinszky utcai részén épül már egy CNC maró üzem, a másik oldalon létesül majd egy tészta-csomagoló üzem. Normál esetben ezek sem a "város közepére" valók. Ezért is a mai képviselőket hibáztatni botorság.

Tehát amikor 2012 februárjában építési engedélyt kapott a hamvasztó, a hatóság sajnos teljesen jogszerűen járt el. Ezután a beruházó hölgy megkereste a hivatali-városházi vezetést, de időközben elállt építési szándékától. Ezért nem történt meg a most kirobbantott tiltakozás egy évvel ezelőtt. A hölgynek tragikusan elhunyt a lánya, számára sem egy hamvasztó megépítése volt a legfontosabb, mindenkit úgy értesített, abból nem lesz semmi!!

Az engedély körülményeihez hozzátartozik, hogy nagyon ügyesen helyezték el az épületet, hiszen a magántulajdonostól, és nem az önkormányzattól (!) megvásárolt 3 telek közül kettőt összevonva alakították ki azt. Hátulról a vízfolyás tulajdonosaként az állam, oldalról a kis surranó utcával, és elölről a kiépítetlen utcával az önkormányzat, míg negyedik oldalról a 3. telekkel saját maga határolta az építési telket. Az önkormányzat közterülettel nem számított szomszédnak, a vásártér felől, ahonnan szomszédként beléphetett volna az ügybe ügyfélként, ott volt a 3. üres telek... Így még értesítést és ügyféli jogot sem kaptunk, hogy fellebbezhessünk, még ha azzal csak időt is húzhattunk volna.

2013 elején újra megjelent a hölgy egy makói vállalkozóval. A vállalkozó felajánlotta, hogy épít egy fedett ravatalozót a temető területén. Hosszasan megrágtuk a témát, megkérdeztük a legközelebbi vállalkozót, kisebb csoportokban helyi lakosokat, és úgy döntöttünk, hogy nem kérünk a felajánlásból, és el is utasítjuk a beruházást. Ezt a képviselő-testület határozatban is megerősítette. Ezzel egyidejűleg elkészítettem a tiltakozó íveket, és megkezdtük az aláírások gyűjtését. 

Úgy érzem azonban, valójában nem tudjuk, mi ellen is tiltakozunk. Természetesen képviselőként kötelességem azon embereket és véleményüket képviselni, akik megválasztottak, ezt teszi minden képviselő-társam is. Mint említettem, én készítettem az aláíró íveket. Azonban be kell vallanom Önöknek, nem tudom pontosan, mi ellen is tiltakozunk. Én még nem láttam működő hamvasztót, csak az interneten néztem utána. A facebookon olyan fiatal által készített bejegyzéssel is találkoztam, aki nem értette, miért is kéne aláírnia a tiltakozást. Kérdezte, hogy ez káros-e? Nem, nem az. A tudaton kívül van-e egyéb zavaró hatása? Nem, nincs. Akkor miért is tiltakozunk? Erre nehéz válaszolni... Én is elgondolkoztam, magánemberként zavar-e a hamvasztó? Hangsúlyozom, magánemberként nem igazán, legfeljebb még mindig az a tudat, hogy halottakat szállítanak a város útjain.

Idősebb martonvásáriak közül sokan még mindig a hamvasztást magát utasítják el. Én teljes mértékben hamvasztás párti vagyok. Számomra nincs rosszabb érzés, mint amikor egy temetésen a koporsóra zuhog a föld...A fiatalabb generációhoz tartozóként legalább olyan zavarónak tartom - és most elnézést kérek - a koporsós temetés után a föld alatt rothadó emberi testből származó gázok távozását. Ekkor a léleknek már régen nem ez a test a háza...

A személyemet ért rágalmakat pedig teljes mértékben visszautasítom. Sem tervezőként, sem engedélyezőként semmi közöm nem volt az ügyhöz. Azt kell mondjam, sajnos, mert talán másképpen alakul a dolog. Tervezőként biztos a megbízó tudomására hozom, hogy ez nem igazán kívánatos befektetés. Engedélyt pedig az építéshatóság ad ki, én ott sosem dolgoztam. Én az önkormányzat, "helyi közösség" alkalmazásában állok, nem a polgármesteri hivatal állományába tartozom. Úgy érzem, sokaknak nehéz megemészteni, hogy a képviselő-testület is az önkormányzat - "helyi közösség" oldalán áll! Igen, mi képviselők azt vállaltuk, hogy a martonvásári többség érdekét képviseljük. Persze sokan nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a képviselők mozgástere csekély mértékű. Amikor döntenek, a jövőre nézve hoznak mindenkire érvényes döntéseket (rendeleteket). A szabályokat, melyek alapján a hamvasztó engedélyt kapott tehát a múltban hozták. Ráadásul eddig egyetlen megelőző kormánynak sem jutott eszébe, hogy magasabb rendű jogszabályban tiltsák a hamvasztók építését lakott területen, a mostani meghozta ezt a döntést. Persze ez rajtunk most már nem segít.

Lehet szidalmazni, rágalmazni a jelenlegi képviselő-testületet, de az ügy kapcsán legfeljebb azért mert nem működik együtt a hamvasztó tulajdonosával, mert akkor egy 10 millió forint értékű ravatalozó épülne a temetőben... A hamvasztó jogszerűen megépülhet, de ennek ellenére az Önök felhatalmazása alapján mindent elkövetünk annak megakadályozásáért. Szó szerint mindent.... Természetesen a városvezetésnek óvatosan kell nyilatkozni, reagálni, hiszen egy több tízmillió, akár százmillió forintos per költségeit a közös kassza nehezen viselné el.

Személyesen pedig örülök az összefogásnak, csak sajnálom, hogy más fontos ügy kapcsán nem vagyunk rá képesek. Amikor közösséget kellene építeni, részt kellene venni rendezvényeken, akkor nem fogunk össze, ha tiltakozni kell valami ellen, akkor képesek lehetünk rá. Tanulságos. Azt is sajnálom, hogy a közösségi fejlesztések helyett (művház, múzeum, főtér, óvoda, sétány, parkoló, sportöltöző, Dreher u. Szőlőhegy u., Rózsa u., járdák, gyalogátkelők...) most a legtöbb energiánkat egy olyan ügy emészti fel, amelyhez valójában a Képviselő-testületnek semmi köze.

Horváth Bálint

Tiltakozás a hamvasztó ellen

2013.04.15. 08:16 horvathbalint

 TILTAKOZZUNK EGYÜTT  A HAMVASZTÓ MEGÉPÍTÉSE ELLEN!

Városunkban, a temető szomszédságában lévő gazdasági-ipari övezetben, magánterületen egy vállalkozás hamvasztó megépítését tervezi. Martonvásár Város Önkormányzata tárgyalt a korábbi tulajdonossal, aki 2012-ben építési engedélyt szerzett. A korábbi tulajdonos elállt az építési szándékától. Ezek után más jellegű beruházás számára közvetítettük ki a nem önkormányzati területet, de az meghiúsult. 2013-ban a korábbi tulajdonos és egy lehetséges vevő együtt kereste meg önkormányzatunkat a hamvasztó projekt megvalósítása ügyében. Az új vállalkozás felajánlást is tett, miszerint a temető területén épít egy fedett ravatalozót. A felajánlás a város érdekeit szolgálta volna, de miután körbejártuk a kérdést, megkérdeztük a szomszédként érintett vállalkozót, illetve kisebb csoportokban helyi lakosokat, a következő álláspontra helyezkedtünk:

- Nem fogadjuk el a vállalkozó felajánlását.

- Önkormányzatunk nem támogatja a hamvasztó megvalósítását.

Ezen korábbi döntéseinket a Képviselő-testület határozatban is megerősítette.

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata

a Martonvásáron magánvállalkozásban tervezett hamvasztó ügyében

1./           Az építési engedélyek kiadása nem önkormányzati, hanem jegyzői – építéshatósági hatáskör. Önkormányzatunk álláspontja szerint azonban semmi olyan beruházást nem támogatunk, amely – mégha jogszerű is - sérti a martonvásári emberek és működő vállalkozások érdekeit.

2./           Egyet értünk azokkal, akik kifejezték nemtetszésüket a tervezett hamvasztó megvalósítása ügyében. A vállalkozót felszólítjuk, hogy vegye figyelembe a martonvásári emberek és az őket képviselő önkormányzat véleményét!

3./           A jegyzőt felkérjük, hogy kövesse kiemelt figyelemmel az ügyet, különös tekintettel arra, ha hatóságához további kérelem, megkeresés érkezik.

4./           Felkérjük a járási hivatal vezetőjét - mint a működési engedélyt kiadó szerv irányítóját - kiemelt figyelemmel kísérje az ügy előrehaladását.

 

Kérjük Önöket, támogassák aláírásaikkal tiltakozó akciónkat!

Martonvásár lakosai, Képviselő-testülete, helyi vállalkozók együttesen tiltakozunk a Martonvásáron magánvállalkozásban tervezett hamvasztó megépítése ellen!

Felhívjuk a tulajdonos vállalkozót, hogy vegye figyelembe véleménynyilvánító aláírásgyűjtésünket, melyet eljuttatunk az illetékes szervekhez is. Tudomásul vesszük, hogy jogi szempontból megfelelően szerzett építési engedéllyel rendelkezik, de 2012 novemberétől lakott terület 1000 méteres körzetében ilyen üzemre már nem adható ki új építési engedély, ezért aláírásainkkal közösen kiállunk amellett, hogy a megvalósítás alatt lévő ügyekre is vonatkozzon a tilalom!

NÉV

CÍM: (Martonvásár…)

ALÁÍRÁS

 

 

 

Az aláíróíveket keressék segítőinknél, illetve a Városházán!

 

TISZTELT MARTONVÁSÁRI POLGÁROK!

A hamvasztó-ügy kapcsán is világossá vált, hogy milyen fontos a Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálata! Martonvásáron először 2004-ben, majd 2010 elején fogadták el azokat a szabályokat, amelyek még ma is élnek, és nem tiltották az ilyen jellegű létesítmények megvalósulását gazdasági övezetben. A Képviselő-testületnek, vagy bizottságainak semmilyen jogosítványa nincs, hogy felülbírálja az adott építési engedélyt, melyet az építéshatóság – jegyző kiadott. A megelőző kormányoknak eszébe sem jutott a vonatkozó rendelet megváltoztatása, mely tavaly novembertől végre tiltja az ilyen jellegű létesítmények lakott területen történő megépítését. Sajnos jelen esetben az adott cég még a tilalom előtt szerezte az engedélyét, jogszerűen.

Így marad számunkra a tiltakozás, mely egyelőre kevés eredménnyel kecsegtet. Legtöbbünket nem a hamvasztó megépítése zavar, hiszen egy ilyen korszerű létesítmény fel sem tűnik ma már az embernek, mert nem épül nagy kéménye, nincs kibocsájtása, de a tudat…. Azt is értjük, hogy egy helyi hamvasztó megléte esetén olcsóbb lehet a családoknak a temetés, és ez a szolgáltatás az élet velejárója, de a tudat…. Arra kérjük Önöket, mint minden kiemelt ügy kapcsán, fogjunk össze, és együttes erővel képviseljük álláspontunkat mindannyian, mi martonvásári lakosok, képviselők és helyi vállalkozók!

 

Szabó Tibor polgármester; Farkas Erzsébet, Gucsek István, Gyulay Gyula,

Horváth Bálint, Kuna Ferenc, Nemes József, Szigeti Zoltán, Varga Ferenc képviselők

 

Településfejlesztési Koncepció

2013.01.06. 18:25 horvathbalint

https://docs.google.com/folder/d/0ByqD3SkfxVL_SF9nVTJka1RkcTg/edit

A fenti linken megtekinthető az elfogadott, egységes szerkezetű koncepció.

Ez a dokumentum nem a fejlesztéseket tartalmazza, a Rendezési Eszközök felülvizsgálatának megalapozására szolgál!

2013 - MARTONVÁSÁR MEGÚJUL!

2013.01.05. 18:36 horvathbalint

Jelentős pályázati és kormányzati forráshoz jutottunk belvárosunk fejlesztésére, melyből igyekszünk kisebb léptékben máshol is beruházásokat megvalósítani! Az Önökkel együtt kidolgozott programunk végrehajtásában nagyobb fokozatba kapcsolunk.

Részletek a következő Forum Martiniben és később itt, a blogon is!

FMH - A fejér megyei települések adóssága

2012.12.10. 15:28 horvathbalint

Ide kattintva érhető el a cikk!

Az írásból is látható, hogy Martonvásár nagyon nehéz helyzetben van.

A lappföldi Mikulás járt Martonvásáron - FMH cikk

2012.12.10. 10:53 horvathbalint

Link az oldalra...

A könyvtár "új" termei

2012.12.09. 22:24 horvathbalint

resize_of_dsc02905_1355087755.JPG_1277x958

A képen is látszik, milyen szépen megújult a műemlék óvoda 3 terme, ahol városi és iskolai könyvtárunk, mint a Brunszvik-Beethoven Központ része nyer méltó elhelyezést. A két első terem között előkerült tégla boltívet vakolatlanul, a képen látható módon újítottuk fel. Hamarosan indul a költözés, a könyvtár teljes újranyitása januárban várható.

Képviselő-testületi és Kabinethírek - 2012. december

2012.12.09. 22:12 horvathbalint

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÉS KABINETHÍREK

2013-ban Martonvásáron nem lesz adóemelés – így döntött Képviselő-testületünk.

 

KISEBB BERUHÁZÁSOK

Képviselő-testületünk korábbi döntésének megfelelően a Béke utcából kivezető dűlőút belterületi aszfaltozásának teljes költségét Riczu István vállalta, továbbá hozzájárult a vasúti közúti aluljáró járdájának megszélesítéséből adódó terhekhez. A járda, az új korlát kiépítésének költségeit önkormányzatunk finanszírozza, az független a Vasút utca kialakításától!

A Martonvásárért Alapítvánnyal közösen pályázatot nyertünk el 1,49 millió Ft értékben 20 db hulladékgyűjtő edény kihelyezésére. Várjuk az Önök javaslatait is, hol van leginkább szükség a köztéri szemetesekre! (kapcsolat: kabinetvezeto@martonvasar.hu)

 

JÁRÁSI HIVATAL KIALAKÍTÁSA  ÉS KAPCSOLÓDÓ ÁTALAKÍTÁSOK

Képviselő-testületünknek október 31-éig kellett döntenie a Kormánymegbízottal megkötendő szerződés elfogadásáról, melyet követően november 7-én tartottunk szülői fórumot, ahol az érintettek elmondhatták javaslataikat, kritikájukat. Ekkor még nem zárult le a tervezési folyamat, így a leginkább érintett Martonvásáriaknak, a kisgyermekek szüleinek, pedagógusainknak javaslatait is beépítettük az elképzelésekbe.

Egy új osztálytermet alakítottunk ki a „B” iskolaépület emeletén, így külön bejárattal minden osztály ezen a szinten kerül elhelyezésre. Az érintett gyermekek a 7-es út mellől felköltöztek egy udvari terembe. Könyvtárunk új helyre került, a műemlék óvodaépület felújított termeiben kerül elhelyezésre. A járási hivatal a könyvtár korábbi helyén a jövő év során fokozatosan kezdi meg működését, és 2013 őszétől az okmányiroda átköltözésével létrejön a kormányablak, ahol több, mint 2000 féle ügy intézésére nyílik majd lehetőségünk.

 

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÜNK 2012. NOVEMBER HAVI DÖNTÉSEI

  1. Együttműködési megállapodást kötöttünk a polgárőrséggel, mely szervezet teljesen megújulva folytatja a megkezdett munkát a 2013-as évben.
  2. Martonvásáron 2013-ban nem emelünk adót, az ár- és díjtételeinket – a buszközlekedés és szemétszállítás díjainak kivételével - az infláció mértékével növeltük, de nagyobb emelést a családok ilyen nehéz helyzetében nem tartunk reálisnak. A víz-, csatorna-, és „szemétdíj” megállapítása a jövő évtől teljes egészében kikerül önkormányzatunk döntési kompetenciájából a vonatkozó jogszabályok alapján.
  3. A hulladékszállítás megnövekedett díját nem kívántuk elfogadni, de az elődeink által megkötött társulási megállapodás, a 2013-tól élő új rendszer nem tette lehetővé, hogy másképpen döntsünk.
  4. A tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló 15/2012. (VI. 27.) önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyeztük az Alkotmánybíróság erről szóló döntésének megfelelően.
  5. A korábban meghatározott elvek alapján, miszerint önkormányzatunk nem tudja fenntartani amúgy sem megfelelő állapotú lakásállományát, megkezdtük azok értékesítését, és az így befolyó összegekből képesek vagyunk a kisebb beruházásaink finanszírozására. Így döntöttünk a Bajcsy-Zsilinszky utcában található jó állapotú lakásunk értékesítésre történő meghirdetéséről, illetve a korábban meghirdetett Dreher utcai lakásunk eladásáról, valamint lemondtunk elővásárlási jogunkról az Orgona – Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán található épületegyüttes egyik lakásának eladása kapcsán.
  6. Többek közözött döntöttünk még a Művészeti Iskolában alkalmazott térítési díj és tandíjfizetési kötelezettség megállapításának szabályairól szóló rendelet elfogadásáról, a Brunszvik-Beethoven Rendezvényszervező Központ és Könyvtár alapító okiratának módosításáról, az önkormányzat 2013. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyásáról, a közbeszerzési szabályzat jóváhagyásáról, a Képviselő-testület 2013. évi munkatervéről.

 

KÖZMEGHALLGATÁST TARTUNK

Képviselő-testületünk 2013. január 24-én, pénteken 18 órától a Beethoven Általános Iskola aulájában közmeghallgatást tart, melyre szeretettel várjuk helyi közösségünk minden érdeklődő tagját! Kérjük Önöket, amennyiben a helyi közösség (önkormányzat) ügyeiben tájékozódnak, hiteles forrást válasszanak, kérdéseikkel, ötleteikkel keressék mindegyikünket bizalommal

Öröm volt az örömöt látni.

2012.12.08. 18:33 horvathbalint

resize_of_igp2490_1280x1280_1354987315.jpg_512x512

December 6-án és 7-én Dolinka Éva védőnővel és Sutka Judittal közel 40 nehezebb sorsú családhoz jutottunk el, és a Mikulás ajándékát átadva igyekeztünk örömöt szerezni a gyermekeknek. 

Köszönet az ötletgazdáknak és az adományozóknak! Nekem hatalmas, örök élmény volt.

A gyerekek gyönyörűen, csillogó szemekkel énekeltek, fényt csaltak a szívünkbe. Miután az egyik háznál elköszöntünk, az egyik kisfiú odaszólt az idősebb nővérének: "Mondtam, hogy létezik!"

 

Fórum, szennyvíz témában...

2012.12.08. 18:15 horvathbalint

2012. 12. 05-én, szerdán este lakossági fórumot tartottunk az iskola aulájában a folyékony szennyvízszállítással kapcsolatos problémák ügyében.

Az alpolgármesteri beszámoló, majd a "forróbb" hangulatban elindult párbeszéd, melyben az önkormányzati képviselők és a polgármester, illetve leginkább a Szent László út menti lakópark lakói vettek részt az este végére beszélgetéssé vált annak ellenére, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy az ott lakók helyzete biztosan nehezebb lesz, hiszen a szennyvízszállításból adódó terhek tovább emelkednek.

Azt nem vitatta senki, hogy:

- miután már a város más lakóinak az érdekeit is sértette az illegális szennyvízleeresztés, az önkormányzat nem hunyhatja le tovább a szemét, és törvényesen kell eljárjon.

- a jogszabályokat be kell tartani, közbeszerzést kell kiírni.

- a közbeszerzésen a minimum követelményeken túl csak az árszint legyen a döntő!

Úgy gondolom, hogy sokan megértették, hogy az önkormányzat nem hatóság (az maximum a jegyző), hanem a martonvásári emberek összessége, közössége. CSAK a közvetlen döntések meghozatalára négy évre megbíztak 9 embert maguk közül, így mi ez alapján igyekszünk a körülményekhez képest a legjobb megoldásokat megtalálni, hiszen erre kaptunk felhatalmazást. 

Ezek után a beszélgetés keretében ismertettük a tervezett fejlesztéseket. Azóta átnéztem a csatornahálózat terveit, mely a lakópark területére kidolgozásra került, és támogattam a továbbtervezést. A tisztító bővítésének tervezése is folytatódik.

A szennyvízszállítás árával kapcsolatban pedig látnunk kell, hogy az eddigi 700-800 Ft/m3-es minimumár helyett biztosan növekedni fognak a költségek, hiszen számlával, tisztességesen, egy közbeszerzést követően csak emelkedni tudnak az árak. Reméljük nem a 3000-3500 Ft/m3-es szintig, hiszen a környéken ilyenekkel is találkozunk. Nem szokás Magyarországon, de azért lehet örülni valaminek a múltra vonatkozóan is, tehát nem elhanyagolható, hogy eddig irreálisan alacsony áron (számla nélkül, nem hivatalosan eltüntetve...) történt szállítással eddig spórolni lehetett. "Sajnos" jövőre elképzelhető, hogy a reális árat kell megfizetni. Nincs más választás még nehéz helyzetben sem. 

Önkormányzati közlemény

2012.11.20. 13:04 horvathbalint

Önkormányzati közlemény a járási hivatal kialakításáról és a kapcsolódó átalakításokról:

Komm_20121115_Tájékoztató.pdf

További képeken a tervezett "művház", a Brunszvik-Beethoven Központ

2012.09.04. 22:09 horvathbalint

Resize of pk_9.jpgResize of pk_03.jpg

Resize of pk_1.jpg

Valódi belváros és főtér Martonvásáron?

2012.09.04. 19:36 horvathbalint

foter_1346776837.jpg_1231x630

A korábbi bejegyzésekben említett Brunszvik-Beethoven Központ, valamint Óvodamúzeum és Könyvtár épületeinek kialakítására, fejlesztésére benyújtandó pályázatunkkal párhuzamosan még egy nagyléptékű pályázatot készítünk elő, melynek címe Martonvásár Kulturális belvárosának megújítása.

Ez a terv tartalmazza:

- az Emlékezés terén lévő parkoló és az Orgona utca kivezetésének megszüntetését, (úgy, hogy az ott lakók megközelíthessék ingatlanjaikat)
- új parkoló létesítését az Orgona-Rákóczi sarkon és a Kodály utcában végig,
- az Emlékezés terének, mint főtérnek a megújítását, kiterjesztését a fenti ábra szerint sok zöldfelülettel és burkolt terekkel, vízfelülettel, sétányokkal, padokkal.
- a Szent László pihenőpark és sétány létesítését a Kodály utca és a Sportpálya között a patak és a Malom-csatorna feletti hidakkal gyalogos és kerékpáros közlekedésre.

A fenti térkialakítás és a korábban bemutatott épületek tervezője - a Képviselő-testület és kabinet, valamint jómagam irányítása mellett -  Lukács Péter, kedves és tehetséges építész kollégám, a köztér tervezésében Bondor Adrienn tájépítész - aki gyakornokunk a városházán, az Óvodamúzeum és Könyvtár tervezésében Schlaffer Lajos építészhallgató, a Brunszvik-Beethoven Központ terveinek összeállításában pedig
Somogyi Gábor építész is részt vett. Mindhárom említett fiatal martonvásári, kötődnek a helyhez és a projektekhez. Jelen fáziban "csak" pályázati tervek készülnek el, az engedélyeztetési eljárást akkor visszük végig, ha nyerünk a pályázatokon, mert finanszírozni akkor lesz lehetőségünk a teljes tervezést és előkészítést is.

 

Óvodamúzeum és Könyvtár

2012.09.04. 17:44 horvathbalint

resize_of_mar_om_20120830_rajz_muzeum_1346773114.jpg_875x542

A korábbiakban említettem, hogy a Brunszvik-Beethoven Központ kialakítására pályázatot nyújtunk be. Ennek a turisztikai attrakciókat fejlesztő pályázatunknak része az Óvodamúzeum kialakítása is, melyet a műemlék óvodában, annak új szárnyában képzelünk el. A műemlékes elvárásoknak megfelelően - mely szerint a régitől az újat élesen meg kell különböztetnünk - egy modernebb, "hajó" formájú épülettömeget találtunk ki, amely azért homlokzatburkolatában (tégla) és léptékében igazodik a régi épülethez. A műemlékes főszárnyban kapna helyet a könyvtár és egy oktatóterem a kápolnával. Ennek a fejlesztésnek az előfeltétele, hogy az önkormányzat megvásárolja az épületet az egyházközségtől. Ebben a kérdésben is előreléptünk, mindenben megegyeztünk, már csak a püspökség jóváhagyására várunk.

Végre lehet művelődési központja Martonvásárnak?

2012.09.04. 17:24 horvathbalint

resize_of_mar_gep_20120830_rajz_udvar_1346771204.jpg_887x594

A Brunszvik-Beethoven Központ létrehozásakor az volt a célunk, hogy ne csak egy intézményt, de előbb-utóbb egy épületet is hívhassunk ezen a néven. Martonvásár "művháza" a Gépállomásból-Rendezvényudvarból létrejövő BB Központ tervei elkészültek, a pályázatot október 1-én nyújtjuk be.

A képen az udvar felé is nyitható színpad látszik. Részletesebb tervek később.

Járási Hivatal kialakítása

2012.09.04. 17:03 horvathbalint

Sokan érdeklődnek nálam is, hogy mit jelent Martonvásárnak a járási cím, hol lesz a járási kormányhivatal, egyáltalán mi a tartalma a járási rendszernek, mi az értelme az átalakításnak.

Azt állítom Önöknek, a járási székhely cím megszerzése nagy fegyvertény lehet a jövőre nézve. A 2014-től átalakuló pályázati rendszerben, az ahhoz kapcsolódó döntéshozói mechanizmusokban ennek nagy jelentősége lehet.

Most a Járási hivatal elhelyezése jelenti a legnagyobb problémát számunkra. A több megvizsgált lehetőség közül 2 verzió maradt a végső döntés előtt:

- "A" verzió: a járási hivatalt a kormányablakkal, okmányirodával, gyámhatósággal, munkaügyi kirendeltséggel együtt a jelenlegi könyvtárunk területén helyezzük el.

- "B" verzió: ugyanezen funkciókat megosztva a Városházán és a Segítő Szolgálat új épületében helyezzük el.

A gyors megoldás a "B" variáció lenne, de stratégiailag az "A" megoldást kell támogatnunk. Ekkor ugyanis a funkció egy épületben, az iskolai funkciótól elválasztva, önálló bejárattal valósulhatna meg, míg közösen használt épületekkel mindig adódhat probléma, ráadásul Ercsi ismét versenybe szállhat egy kedvezőbb felajánlással.

Természetesen a Kormányhivatalnak nincs forrása a hivatal kialakítására, így ezt a járásszékhely önkormányzatoktól várják el. Egyelőre itt tartunk, folytatása hamarosan következik...

Sok nyertes pályázat

2012.09.04. 16:49 horvathbalint

A kulturális intézményünk, a kevesebb, mint egy éve működő Brunszvik-Beethoven Központ az elmúlt időszakban több nagy összegű uniós pályázati forrást nyert el. Ezek mindegyike "soft" pályázat, így nem építés, hanem rendezvények, eszközbeszerzések, szakkörök valósulhatnak meg városunkban. TIOP forrásból a könyvtár támogatására nagyságrendileg 8 millió forintot, TÁMOP pályázatokon egyszer közel 30, másik esetben pedig 36 millió forintot sikerült vissza nem térítendő, 100%-ban finanszírozott pályázati ablakokból lehívni.

Gratulálunk az intézmény munkatársainak!

Nyertes Óvodafejlesztési pályázat

2012.09.04. 16:42 horvathbalint

Ezúton tájékoztatjuk a kedves martonvásáriakat, hogy a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázatunkon 26,5 millió forintot nyertünk, melyből 2 új csoportot és az azokhoz tartozó öltözőt és mosdót tudjuk megvalósítani.

Az év végéig lefolytatjuk az engedélyezést, a megvalósításra jövő tavasszal kerülhet sor, így 1 év múlva 2 csoportnyi gyermekkel többen járhatnak majd óvodába, ha minden a terveink szerint valósul meg.

Miniszterelnökség sajtóközleménye - 2012.07.10.

2012.07.14. 11:14 horvathbalint

Orbán Viktor a Hír Televízióban -

A kormány az IMF feltételeinek azt a részét tudja elfogadni, amelyről hisszük mi, magyarok, hogy ha azt megtesszük, akkor az jobbá teszi Magyarországot. - A vagyonadó és az ingatlanadó - mint a valutaalapnak a sajtó szerint lehetséges feltételei - kapcsán a kérdést úgy kell feltenni, hogy az ingatlanadó szolgálná-e az ország érdekét, hozzásegítené-e ahhoz, hogy kihozza magából azt, ami egyébként tehetségben és képességben benne van. Nem segítene hozzá, ahogyan a vagyonadó sem. - Az IMF most jön, körülnéz, és valamikor majd inkább a nyár végén, mint a közepén lesznek tárgyalások is. - Európa néha egy múzeumra emlékeztet, ugyanis a mostani válsághelyzetet azokkal az eszközökkel próbálja kezelni, amelyeket a múltban használt, ám ezek már nem működnek. Magyarország viszont nem szerénykedett olyan megoldásokat kitalálni, amelyek nem a múlthoz tartoznak, hanem a jövőt építik: ilyen volt a bankadó, a multiadó, most pedig bevezeti a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket. Utóbbi sokkal jelentősebb, mint azt gondolják. A következő egy-két év érdekes kérdése, hogy ez az új teherforma mennyire képes válságkezelő eszközként, illetve a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevételeként szolgálni. - A tranzakciós illetéknek a Nemzeti Bankra való kiterjesztése logikus, szükséges és elkerülhetetlen. Magyarországot a magyarok kormányozzák, ha egyszer a magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy tranzakciós illeték lesz, meghatározta annak a körét, akkor az úgy lesz. A magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni. Az EKB-nak véleménynyilvánítási joga van, az álláspontját meg kell hallgatni, de a döntésben való részvételre semmilyen lehetősége nincs. - Kizárt, hogy a pénzintézetek teljesen áthárítsák az illetéket az emberekre. - Bűntény, Magyarország elleni merénylet, hogy 2002 és 2010 között jelentősen nőtt az államadósság mértéke. Jelenleg már alacsonyabb, - árfolyamtól függően - a GDP 76-78 százaléka közötti sávban van az államadósság. Folyamatosan meg kell újítani az adósságot, aminek négy lehetséges forrása van. A belső megtakarítás (néhány hónap alatt több mint százmilliárd forint értékben vettek magyar állampolgárok magyar állampapírt, erre továbbra is buzdítjuk őket!), a nyugati pénzpiacokhoz, valamint a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez fordulás és a keleti pénzpiacokra való visszatérés. Mi mind a négy hangszeren játszunk. - Nekünk nem személyes ellenségeink vannak, de például a bankadó "fáj valahol", s azoknak a nagyrészt külföldi nagytőkéscsoportoknak, amelyeknek ez fáj, minden pénzt megér, hogy a magyarországi kurzust megváltoztassák, hasonlóan nagy telekommunikációs vállalatoknak, energiacégeknek. Erre vezetjük vissza leginkább azokat a kísérleteket, amelyek rendszeresen a kormány politikájának befolyásolására irányulnak. - Ugyanakkor azokat a csatákat, amelyeket mi magunk robbantottunk ki a saját, szokásostól eltérő, innovatív intézkedéseinkkel, megnyertük. A januári Békemenet jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormány most is stabilan áll a lábán. - A mostani romániai helyzet kapcsán: Az EP-ben az európai baloldal van többségben, vagyis ha akarnak, kikiálthatnak valakit bűnbaknak, de a legnyilvánvalóbb nemzetközi botrány esetén is eltakarhatják az ügyeket. - Eddig több mint 500 ezer kérdőív érkezett vissza az Új Nemzeti Konzultáció keretében. - A napokban egyeztetünk választási szövetségeseinkkel, ugyanis a kormányzati ciklusból eltelt két év, ezért meg kell nézni, mi teljesült eddig, és érdemes a megállapodásokat megújítani.

Havasi Bertalan helyettes államtitkár

Minisztériumi átalakítások - még továbbiakra lenne szükség!?

2012.06.13. 20:13 horvathbalint

Az év elején megfogalmaztam saját észrevételeimet a jelenlegi magyar minisztériumi struktúráról, melyben laikus ötleteimet összegeztem, de szándékosan nem jelentettem meg azt. Most, hogy apró, de fontos változások történtek a feladatok átszervezésében a kormányzat háza táján - amik szerintem indokoltak voltak - megosztom a blog oldalán is saját, hasonló irányokat is tartalmazó, a külső szemlélő naivságával készült, érzésekre és saját véleményemre alapozott írásomat.

Javaslat a kormányzati struktúra újragondolásához

Szerző: Horváth Bálint

Áttekintve a kormányzati struktúrákat a rendszerváltást követően, illetve tanulmányozva más országok minisztériumi rendszereit, hagyományait, mérlegelve a csúcsminisztériumi struktúra előnyeit és hátrányait a következő megállapításokra jutottam:

-          A „csúcsminisztériumi” struktúrában előnyösebben oszthatóak fel a feladatok.

-          A 2010 óta működő rendszerben azonban a területek sok esetben nem a megfelelő irányítás alá, vagy éppen nem a megfelelő szintre lettek besorolva.

-          A hagyományok szerintem fontosak, tehát minimum nevében érdemes megőrizni a Belügyminisztérium, Pénzügyminisztérium, Külügyminisztérium és Honvédelmi Minisztérium „márkaneveket”.

-          A Társadalompolitika (Humán Erőforrás) és a Fenntartható Fejlődés a két kiemelt terület és feladatcsoport a 4 hagyományos, fent említett területen felül.

-          Szükség van egy erős Miniszterelnökségre, ahonnan a kormányzati munka irányítása és ellenőrzése folyik.

-          A Miniszterelnök mellett tevékenykedő, Miniszterelnökséget vezető miniszter (miniszterelnök-helyettes) a hierarchiában a többi miniszter fölött kell, hogy álljon. A Miniszterelnök közelében kellene lennie a politikai, fejlesztéspolitikai tervezésnek és koordinációnak, illetve a kommunikációnak is.

-          Fejlesztési feladatok szinte minden kiemelt területhez (belügyi rendszerek, társadalmi rendszerek, a fenntartható fejlődés szempontjából stratégiai területek) tartoznak, így a fejlesztéseknek nem önálló minisztériumra, minisztériumokra, hanem a minisztériumokban kiemelt államtitkárságokra, a Miniszterelnökségen pedig ezen feladatok összehangolásáért felelős államtitkárra lenne szüksége.

Egy lehetséges kormányzati, minisztériumi struktúra:

Kormány

-          Miniszterelnök

-          Miniszterelnökséget Vezető Miniszter - Miniszterelnök-helyettes

-          Belügyminiszter

-          Társadalompolitikáért Felelős Miniszter

-          Fenntartható Fejlődésért Felelős Miniszter

-          Pénzügyminiszter

-          Külügyminiszter

-          Honvédelmi Miniszter

Miniszterelnökség

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

-          Kormányzati Koordinációért és Jogalkotásért Felelős Államtitkárság

-          Stratégiai Tervezésért Felelős Államtitkárság

-          Kormányzati Belső Ellenőrzésért Felelős Államtitkárság

-          Kormányzati Személyzeti Ügyekért Felelős Államtitkárság

-          Titkosszolgálatokért Felelős Államtitkárság

-          Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Belügyminisztérium

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Önkormányzati és Területrendezési Államtitkárság

-          Kormányhivatalokért és Állampolgári Ügyekért Felelős Államtitkárság

-          Igazságügyi Államtitkárság

-          Rendészeti Államtitkárság

-          Belügyi Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság

Társadalompolitikáért Felelős Minisztérium

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Oktatási és Kutatás-fejlesztési Ügyekért Felelős Államtitkárság

-          Kulturális, Turisztikai és Sportügyi Államtitkárság

-          Egészségügyi Államtitkárság

-          Szociális-, Család-, és Ifjúságügyi Államtitkárság

-          Munka- és Közfoglalkoztatás-ügyi Államtitkárság

-          Egyházi-, Kisebbségi és Civilügyi Államtitkárság

-          Nemzetpolitikáért és Határon Túli Magyarokért Felelős Államtitkárság

-          Társadalompolitikai Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság

Fenntartható Fejlődés Minisztériuma

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Energetikai Államtitkárság

-          Vízügyi Államtitkárság

-          Mezőgazdasági Államtitkárság

-          Minőségi Élelmiszerellátásért és Ellenőrzésért Felelős Államtitkárság

-          Környezetvédelmi Államtitkárság

-          Közlekedésügyi Államtitkárság

-          Infokommunikációs és Médiaügyi Államtitkárság

-          Építés- és Lakásügyi Államtitkárság

-          Fenntartható Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság

Pénzügyminisztérium

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Költségvetésért Felelős Államtitkárság

-          Pénz- és Adóügyért Felelős Államtitkárság

-          Nemzeti Vagyonért Felelős Államtitkárság

-          Kormányzati Szerződésekért Felelős Államtitkárság

-          Gazdaságszabályozásért és Ellenőrzésért Felelős Államtitkárság

-          Gazdaságfejlesztésért Felelős Államtitkárság

Külügyminisztérium

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Európai Ügyekért Felelős Államtitkárság

-          Globális Ügyekért Felelős Államtitkárság

-          Nemzetközi Kommunikációért Felelős Államtitkárság

Honvédelmi minisztérium

-          Közigazgatási Államtitkárság

-          Honvédelmi Államtitkárság

-          Katonai Biztonsági Szolgálatokért Felelős Államtitkárság

-          Nemzetközi Katonai Együttműködésekért Felelős Államtitkárság

-          Honvédelmi Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság

 

Miniszterelnökség sajtóközleménye - 2012.06.13.

2012.06.13. 18:05 horvathbalint

Orbán Viktor beszéde az Üzlet és befektetés Koszovóban című gazdasági fórumon

 

-          A Nyugat-Balkán kapcsolódása - Közép-Európán keresztül - az Európai Unióhoz a jövő egyik legfontosabb kérdése, Magyarország pedig mindent megtesz azért, hogy a Nyugat-Balkán, azon belül Koszovó minél gyorsabban tudjon közeledni és integrálódni az EU-hoz. Koszovónak legalább olyan ütemben kell közelednie a közösséghez, mint azt a volt Jugoszlávia területén létrejött többi államnak az unió lehetővé tette.

-          Európa keleti-délkeleti peremén óriási gazdasági lehetőségek vannak.

-          Az európai válságkezelés sikertelenségének fő okát abban látjuk, hogy az európai vezetők folyamatosan az események után szaladnak, a piacok mennek elöl, mi meg állandóan reagálunk a piacok működésére. Ezen változtatni kell.

-          Magyarországot is elragadta az a hamis illúzió, hogy létezik gazdasági növekedés munka nélkül, hogy a pénz mindig olcsó lesz, és nem kell félni az államadósság növelésétől. Ezekből a hibákból tanulni kell, és másképpen kell gondolkodni.

-          Kompromisszumok nélkül harcolni kell az adósság ellen, és kontroll alatt kell tartani a költségvetési hiányt. A hitelre és adósságra épülő növekedés és jólét tönkreteszi a nemzetet, ezért ez a korábban járt ösvény többé nem járható.

-          A külső pénzügyi függés nem korlátozhatja az államot abban, hogy saját testére szabott, sajátos gazdaságpolitikát kövessen. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Magyarország külső források nélkül fenn tudná tartani magát, de fontos, hogy a pénzt minél több helyről tudja igénybe venni, így például belső megtakarításokból, pénzügy adókból, a Nemzetközi Valutaalaptól és keleti partnerektől. Ha a belső megtakarításoknak és a külső függésnek nem optimális az aránya, akkor nem lehet szuverén gazdaságpolitikát folytatni.

-          A válság utáni időkben a siker egyik kulcsa az lesz, hogy sikerül-e jól körülhatárolni, mely pontokon és milyen súllyal kell jelen lennie az államnak a gazdaságban.

-          Várhatóan az ősszel magyar kormánydelegáció és egy üzleti csoport utazik Koszovóba.

 Havasi Bertalan

helyettes államtitkár

Miniszterelnökség sajtóközleménye - 2012.06.12.

2012.06.13. 18:03 horvathbalint

Orbán Viktor Bécsben

 

-          Mindszenty József bíboros legalább két fontos üzenetet küld a magyarságnak: az egyik a hűség, amely ma is az egyik legfontosabb érték, a másik pedig a helytállás, a cél iránti alázat, ha ugyanis az embernek küldetése, feladata van, akkor a legnehezebb körülmények között is alá kell magát annak rendelnie.

-          Köszönetet mondtunk Christoph Schönborn kardinálisnak azért, hogy egy magyar népi hős, Mindszenty József előtti főhajtásban a társunk, ez a magyarok számára egy fontos gesztus az osztrák katolikus egyház részéről. Egyúttal megköszöntük az egyházi vezetőnek, hogy a Magyarországgal szembeni támadások idején is mindig barátként számíthattunk rá.

-          Kereszténység és politika összefüggése a legkényesebb kérdések közé tartozik ma a szekularizált Európában, de az, hogy valami kényes, nem jelenti azt, hogy nem kellene vele foglalkozni, sőt a mi logikánk szerint éppen fordítva van: minél kényesebb, annál inkább izgalmas dolog foglalkozni vele.

-          Az Ausztriában élő magyarokat arra biztattuk, vegyenek részt a most már az államhatárokat túllépő modern magyar politikai életben, így például a választásokon.

-          Sok tanulnivalójuk van még a magyaroknak az osztrákoktól, az elmúlt 40-45 év gazdasági teljesítménye alapján Ausztria tekinthető Európa legsikeresebb országának. Ausztriában a legkisebb a munkanélküliség Európában.

-          Az osztrák és a magyar nép csontig hatoló közös történelme beleivódott az ösztöneinkbe, hiszen 300-400 évig egy csapatban játszottunk, így akármilyen viták is adódnak a két ország között, ez a fajta történelmi együttélés, egymásrautaltság, a sógorság mind itt van velünk, és a gazdasági válság közepette ezt még inkább meg kell becsülni.

-          Könnyen lehet, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetjük az adórendszerből, és megjelenik helyette a pénzügyi tranzakciós illeték, amelynek részleteiről még tárgyalunk. A tranzakciós illetékből várhatóan hatalmas lesz a bevétel, amely ha valóban realizálódik, azt kizárólag a jövedelemadók és a szociális adók csökkentésére, vagyis a versenyképesség javítására fogjuk fordítani. A tranzakciós illeték nem egy válságkezelési eszköz, hanem a jövendőbeli magyar gazdasági rendszer állandó eleme. Egyetértünk azzal, hogy a bankadó mértéke brutális, európai méretekben is kiemelkedően magas volt.

-          Támogatjuk, hogy az osztrák-magyar vasúti vegyesvállalat, a GYSEV nem túl nagy ütemben, de folyamatosan vehessen át vasútvonalakat a MÁV-tól. Így valamelyest módosul a piaci pozíció egy osztrák-magyar cég javára a kizárólag magyar kézben lévő Magyar Államvasutakkal szemben, de összességében a magyar emberek jobban járnak. Egyúttal együttműködést szorgalmaztunk az osztrák államvasutakkal is annak érdekében, hogy a magyar személyszállításhoz szükséges források legalább kis részét elő lehessen teremteni a teherszállításból.

-          Mi a szabadságharcosok pártja vagyunk. Magyarország a szabadságot nézve bármely európai országgal kiállja az összehasonlítás próbáját.

-          Akik figyelik a magyar sajtótermékeket, közülük senki nincs azon a véleményen, hogy Magyarországon ne lenne sajtószabadság. Olcsó poénnak tartjuk egy olyan országot vádolni sajtószabadság-ügyben, ahol a média 80 százalékban külföldi kézben van.

-          A magyar igazságszolgáltatás ízig-vérig európai, kiállja a nemzetközi szervezetek és a gyakorlat próbáját is. Ugyanakkor vannak kritikai észrevételeink a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban, de ezek nem a szabadsággal, hanem azzal függnek össze, hogy sokszor túl enyhék az ítéletek, és túl későn születnek meg.

-          A válság utáni európai élet teljesen más lesz, mint az azt megelőző. Az egyik legnagyobb érték a közép-európai együttműködés lesz, azon belül is az osztrák-magyar kapcsolat súlya emelkedik majd ki, Magyarországnak ugyanis létfontosságú az Ausztriával való gazdasági együttműködés. A Magyarországon működő osztrák cégek 73 ezer munkahelyet adnak, Ausztriában pedig mintegy 40 ezer magyar dolgozik.

-          Óriási eredmény, hogy Magyarország pozíciója javult a legnehezebb pénzügyi-gazdasági helyzetben lévő országok listáján. A versenyképes magyar gazdasághoz 50 százalék alatti államadósságra, legalább ötmillió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség – ezt illetően a bevándorlásnak nem vagyunk hívei –, valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.

-          Még ha a magyar gazdaságpolitika okozott is nehézséget osztrák cégeknek, egy sikeres, a saját lábán álló ország ezeknek a szektoroknak is inkább érdeke, mint egy Görögországhoz hasonló, rogyadozó magyar gazdaság.

 

Havasi Bertalan

helyettes államtitkár

Miniszterelnökség sajtóközleménye - 2012.05.30.

2012.05.30. 16:21 horvathbalint

Orbán Viktor interjúja a Délmagyarország című napilapban

-          A következő két évben már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzük és végrehajtsuk, hanem, hogy befejezzük, lezárjuk ezeket.

-          A következő két évben Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. Ha 10 millióból nem dolgozik legalább 5 millió, akkor csak külföldi hitelekkel tudunk talpon maradni, ami pedig azt jelenti, hogy a saját munkánkból nem mi fogunk gyarapodni, hanem azok, akik a hitelt adták és a kamatokat szedik.

-          Ma körülbelül 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik, míg amikor a kormányzást átvettük, 2 millió 600 ezren fizettek adót. A folyamat jól halad, de még több értékteremtő munka kell.

-          Az irány nem változik, és nem változnak a törekvések a méltányos tehermegosztás szempontjából sem: a bankokat és a nagy nemzetközi cégeket továbbra is bevonjuk a közteherviselésbe. Mostanra a Magyarországon működő bankok nyereségének nagy része már a költségvetésbe vándorol.

-          Az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a rendőrség átszervezését nagyrészt elvégeztük, a következő két év ezeknek az új rendszereknek a bejáratásáról szól.

-          Az európai, a nyugati világ többé nem lesz olyan, mint amilyen a válság előtt volt. Ezért nem egyszerűen válságot akarunk kezelni, hanem fölkészíteni a hazánkat a válság utáni világra. Azt szeretnénk, ha versenyelőnnyel indulhatnánk a válság utáni megváltozott világban.

-          Jelenleg egy átlagos magyar ember nettó keresete havonta 500 euró, egy nyugdíjas pedig 250 euróból él. A magyarok az elmúlt években sokat szenvedtek, sok áldozatot hoztak azért, hogy kikerüljenek a nehéz helyzetből, s a munkát nem fogják föladni, az IMF-tárgyalások árnyékában sem.

-          Most indul az új nemzeti konzultáció olyan kérdésekről, mint a minimálbéremelés, a vállalkozások fejlesztése, a leszakadt területeken szabad vállalkozási zónák létrehozása és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése.

-          A mostani kormány szakított a korábbi húzd meg, ereszd meg politikával, elutasítjuk a megszorításokat, helyettük a bankok és a multik közteherviselésbe való bevonásával a méltányos tehermegosztás politikáját hirdettük meg. A választásokhoz közelítve sem akarunk visszatérni a megszorítás-osztogatás rossz logikájú gazdaságpolitikájához, hanem továbbra is azt akarjuk elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar.

-          Ma nem a törvények, jogi garanciák hiánya veszélyezteti a szabadságot, hanem a szociális biztonság hiánya. Aki ma az embereknek munkalehetőséget ad, egyúttal szabadságot is ad nekik. Erre haladunk.

-          A korrupció felszámolása olyan munka, amit sosem lehet befejezni. A visszaélésekkel, jogosulatlan előnyszerzésekkel szemben folyamatosan föl kell lépni, a láthatatlan kezek és a láthatatlan ügyletek korszakának véget kell vetni. Aki közpénzből akar gazdálkodni, annak feddhetetlennek kell lennie. És ha ezt jól csinálja, ha sikere, jövedelme, vagyona lesz, akkor azt nem elfedni, hanem vállalni kell.

 

Havasi Bertalan,

a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője

Miniszterelnökség sajtóközleménye - 2012.05.29.

2012.05.30. 16:20 horvathbalint

Orbán Viktor az Info Rádióban

 

-          A mi kormányzásunknak, az elmúlt két év Magyarország-történetének van határozott iránya, olyan iránya, amit az emberek is érzékelnek, és aminek a fönntartásában a magyarok többsége érdekelt is. Ebből fakadóan összességében a következő évre gondolva is ennek az iránynak a folytatását javasoljuk.

-          A társadalmi feszültségek jelentik majd Európa számára a legnagyobb kihívásokat a következő esztendőkben, ezért nekünk éppen a társadalmi stabilitás megőrzése kell, hogy legyen az elsődleges célunk, ez pedig csak úgy lehet, ha az embereket megpróbáljuk bevonni a kormányzásba. Ezt nevezzük együttkormányzásnak. Minden szakmai kérdés megoldásának, sikeres megoldásának előfeltétele a társadalmi összefogás, egység, konzultáció fönntartása.

-          A magyar gazdaságot állítsuk a saját lábára. Tehát a magyar gazdaság legyen képes arra, hogy biztos megélhetést, egzisztenciális kiszámíthatóságot, biztonságot és előrelépési lehetőséget adjon az embereknek.

-          Ehhez arra van szükség, hogy Magyarország tízmillió állampolgárából legalább ötmillió folyamatosan dolgozzon, és ebben a minőségében adót is fizessen. Amíg ezt nem érjük el, addig a magyar gazdaság nem képes a társadalom többsége számára tisztességes munkából tisztességes megélhetést biztosítani.

-          Magyarországnak termelési központtá kell válnia. Nekünk gyártelepeket kell létrehoznunk, végrehajtani egy modern újraiparosítást. Ez a folyamat zajlik, újabb és újabb modern, korszerű, magas technológiai színvonalon teljesítő gyárak nyílnak meg az országban, csak még több, sokkal több kellene belőlük.

-          Mivel az EU nem fogadta el a válságadók hosszú távú fenntartását, e terheket a kormány olyan új adókkal váltja ki, amelyek állandó elemei lesznek a magyar gazdaságpolitikának.

-          Abban bíztunk, hogy sikeres lesz az eurózóna válságának kezelése, és így a válságadókat három év után ki lehet vezetni, vagy ha a válság lassabban múlna el, akkor majd meghosszabbítjuk a rendszerben tartásukat. Ám az európai bürokraták állásfoglalása miatt a válságadókból származó bevételeket Brüsszel nem volt hajlandó a költségvetés rendes bevételeiként elfogadni, úgy tekintették, mintha a hiányunk egyébként jóval magasabb lenne, holott a válságadókkal ezt jelentősen leszorítottuk.

-          Ezzel Magyarországot nehéz helyzet elé állították, amire valamilyen választ kell adni.

-          Ezért azt javasoljuk, hogy a válságadókat vezessük ki, de az érintett bankok, nagy cégek mégis maradjanak a közteherviselés rendszerében, mégpedig úgy, hogy most már ne válság- és átmeneti adókat, hanem állandó adókat vessünk ki, és így biztosítsuk az ország működését és a méltányos közteherviselést.

-          Ezen adók mértéke és struktúrája (távközlési és tranzakciós adó) tekintetében már nincs titok, hiszen be is jelentettük ezeket: van egy, amelyik a telekommunikációs cégeket sújtja, csak másképpen, lesz, amelyiket a bankoknak kell fizetniük, csak másképpen.

-          Vagyis a méltányos közteherviselés alanyai, pénzügyi szolgáltatók és multinacionális cégek nem változnak, csak a közcélokhoz való hozzájárulásuknak a módszere, a módja, a kiszámítása, az eszközrendszere változik meg.

-          A Takarékbankban való állami szerepvállalás egy átfogó hadműveletnek a része. Már a 2010-es választás előtt több körben is tárgyaltunk a magyar takarékszövetkezeti szektor vezetőivel az ágazat megerősítéséről, és most, hogy a Takarékbank német tulajdonosai úgy döntöttek, kiszállnak, lehetőség nyílik az állami szerepvállalásra. Így a takarékszövetkezetekkel megegyezve, együttműködve, néhány új jogszabályt megalkotva egy rendkívül erős, stabil, a lakossághoz nagyon közel álló, számukra könnyen elérhető, sőt számukra a megtakarításokon keresztül tulajdonosi részvételi lehetőséget is kínáló pénzügyi szolgáltatói intézmény jöhet majd létre.

-          Ki kell várni azokat az üzleti lehetőségeket, amikor az állam beléphet az alapvető közszolgáltatások piacára, mert Magyarország akkor jár jól, ha az emberek létfenntartását meghatározó szolgáltatásokat saját kézben tudja tartani az állam, ám a tulajdon szentsége miatt nem lehet ezeket csak úgy visszavenni. Jó példa, hogy a főváros visszavásárolta a vízműveket: lesznek még hasonló akvizíciók a jövőben is, és a magyar államnak ezeket érdemes támogatnia, sőt magának is aktívan részt vennie ebben.

-          Kormányzati célkitűzés, hogy a lakossági megtakarítások minél magasabbak legyenek, s hogy elérhessék az állampapír-vásárlás körülbelül tíz százalékát.

-          Nehezen érthető, hogy a magyar emberek, akiknek van megtakarításuk, miért engedik át ezt az üzletet a külföldieknek, miért nem a magyar emberek vásárolják meg az állampapírokat?! Akkor ők keresnének rajta sokkal többet, mint egy egyszerű betéten, szemben a nyugati bankárokkal és brókerekkel, akik viszont megveszik ezeket a papírokat, és elég jó hozamot keresnek rajta.

-          Mindezek miatt a jövőben olyan akciókat indítunk, hogy a befektetni akaró magánszemélyek interneten és a lehető legkisebb erőfeszítéssel, akadály nélkül tudjanak vásárolni jó hozamot biztosító magyar állampapírt.

-          Nem tudunk olyan EU-s országról, ahol a minimálbér alacsonyabb lenne, mint Magyarországon. Egyensúlyt kell találni, azaz támogatni kell a vállalkozásokat, mert munkahelyekre szükség van, de támogatni kell a minimálbér-emelést is, hiszen az embereknek nemcsak dolgozniuk kell, hanem meg is kell tudniuk élni a munkájukból.

-          Ezért feltesszük a kérdést az új nemzeti konzultációban: "inkább emeljük a minimálbért, vagy inkább ne emeljük, tekintettel arra, hogy akkor a vállalkozások versenyképessége csökken?".

-          A kis- és középvállalkozások támogatásának kérdésében két javaslat vitára érdemes: az egyik a szabad vállalkozási zónarendszer bevezetése, amely alapján a legmagasabb munkanélküliséggel sújtott területeken megpróbálhatnánk adómentes vállalkozási zónákat létrehozni. A másik lehetőség az, hogy a kisebb cégek számára valamilyen egyszerű átalányadózást lehetne bevezetni.

-          A Magyarországról való elvándorlás ügyéről: a közeljövőben áthelyeződik a növekedés és a gazdasági teljesítőképesség súlypontja Közép-Európába, ezért néhány éven belül várható egy visszaáramlás. Csökkenteni kellene ugyanakkor a kiáramlást is, amihez elsősorban munkalehetőségre van szükség.

 

Havasi Bertalan,

a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője

Nyertes pályázat

2012.05.25. 09:52 horvathbalint

A Könyvtár fejlesztésére, a BBKözpont által beadott pályázatunk 8 millió forint támogatásban részesült.

Gratulálunk az intézménynek és a pályázatírónak!

Útfelújítások Martonvásáron

2012.05.25. 09:50 horvathbalint

Kedves Martonvásáriak!

Egy jó és egy rossz hírt kell megosztanom Önökkel. A gyűjtőutak felújítására benyújtott pályázatunk sajnos tartaléklistára került, annak is a legvégére. Így nagy valószínűséggel uniós forráshoz nem juthatunk ebben a témában.

Örömteli azonban, hogy az önkormányzat erején felül megpróbál saját forrásból pár utcát felújítani. Most a Széchényi utca Bocskai utca és Kossuth tér közötti szakaszát, a Kossuth tér útját és a Béke utca tűzoltó szertár mellett, a 7-es úthoz kivezető szakaszát újítjuk meg. Az előzetesen egyeztetett mart-aszfaltos technológia helyett azonban meleg-aszfalt burkolat kerül kialakításra.

Köszönet a Széchényi utcai és Kossuth téri lakosoknak a 260 ezer forintos lakossági támogatás megfizetéséért. Ezen szakaszok felújítása nettó 8 millió forintba kerül. A lakossági hozzájárulásból a Kossuth téren vezetett kis járda megújítása történhet meg a kis hídig.