Facebook - Nyomj egy Tetszik gombot!

Gyorshírek - Twitteren

martonvasar.blog.hu

Város, járás, közélet, fejlesztéspolitika, vélemény. A martonvasar.blog.hu mobil változata okostelefonok böngészőjéből is elérhető! Írja, szerkeszti: Horváth Bálint, képviselő - kabinetvezető. Az oldalon megjelenő vélemények magánvélemények, nem tükröznek hivatalos álláspontot. Kapcsolat: kabinetvezeto@martonvasar.hu

Rovatok - Címkék - Kategóriák

Bejegyzések

Tiltakozás a hamvasztó ellen

2013.04.15. 08:16 horvathbalint

 TILTAKOZZUNK EGYÜTT  A HAMVASZTÓ MEGÉPÍTÉSE ELLEN!

Városunkban, a temető szomszédságában lévő gazdasági-ipari övezetben, magánterületen egy vállalkozás hamvasztó megépítését tervezi. Martonvásár Város Önkormányzata tárgyalt a korábbi tulajdonossal, aki 2012-ben építési engedélyt szerzett. A korábbi tulajdonos elállt az építési szándékától. Ezek után más jellegű beruházás számára közvetítettük ki a nem önkormányzati területet, de az meghiúsult. 2013-ban a korábbi tulajdonos és egy lehetséges vevő együtt kereste meg önkormányzatunkat a hamvasztó projekt megvalósítása ügyében. Az új vállalkozás felajánlást is tett, miszerint a temető területén épít egy fedett ravatalozót. A felajánlás a város érdekeit szolgálta volna, de miután körbejártuk a kérdést, megkérdeztük a szomszédként érintett vállalkozót, illetve kisebb csoportokban helyi lakosokat, a következő álláspontra helyezkedtünk:

- Nem fogadjuk el a vállalkozó felajánlását.

- Önkormányzatunk nem támogatja a hamvasztó megvalósítását.

Ezen korábbi döntéseinket a Képviselő-testület határozatban is megerősítette.

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata

a Martonvásáron magánvállalkozásban tervezett hamvasztó ügyében

1./           Az építési engedélyek kiadása nem önkormányzati, hanem jegyzői – építéshatósági hatáskör. Önkormányzatunk álláspontja szerint azonban semmi olyan beruházást nem támogatunk, amely – mégha jogszerű is - sérti a martonvásári emberek és működő vállalkozások érdekeit.

2./           Egyet értünk azokkal, akik kifejezték nemtetszésüket a tervezett hamvasztó megvalósítása ügyében. A vállalkozót felszólítjuk, hogy vegye figyelembe a martonvásári emberek és az őket képviselő önkormányzat véleményét!

3./           A jegyzőt felkérjük, hogy kövesse kiemelt figyelemmel az ügyet, különös tekintettel arra, ha hatóságához további kérelem, megkeresés érkezik.

4./           Felkérjük a járási hivatal vezetőjét - mint a működési engedélyt kiadó szerv irányítóját - kiemelt figyelemmel kísérje az ügy előrehaladását.

 

Kérjük Önöket, támogassák aláírásaikkal tiltakozó akciónkat!

Martonvásár lakosai, Képviselő-testülete, helyi vállalkozók együttesen tiltakozunk a Martonvásáron magánvállalkozásban tervezett hamvasztó megépítése ellen!

Felhívjuk a tulajdonos vállalkozót, hogy vegye figyelembe véleménynyilvánító aláírásgyűjtésünket, melyet eljuttatunk az illetékes szervekhez is. Tudomásul vesszük, hogy jogi szempontból megfelelően szerzett építési engedéllyel rendelkezik, de 2012 novemberétől lakott terület 1000 méteres körzetében ilyen üzemre már nem adható ki új építési engedély, ezért aláírásainkkal közösen kiállunk amellett, hogy a megvalósítás alatt lévő ügyekre is vonatkozzon a tilalom!

NÉV

CÍM: (Martonvásár…)

ALÁÍRÁS

 

 

 

Az aláíróíveket keressék segítőinknél, illetve a Városházán!

 

TISZTELT MARTONVÁSÁRI POLGÁROK!

A hamvasztó-ügy kapcsán is világossá vált, hogy milyen fontos a Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálata! Martonvásáron először 2004-ben, majd 2010 elején fogadták el azokat a szabályokat, amelyek még ma is élnek, és nem tiltották az ilyen jellegű létesítmények megvalósulását gazdasági övezetben. A Képviselő-testületnek, vagy bizottságainak semmilyen jogosítványa nincs, hogy felülbírálja az adott építési engedélyt, melyet az építéshatóság – jegyző kiadott. A megelőző kormányoknak eszébe sem jutott a vonatkozó rendelet megváltoztatása, mely tavaly novembertől végre tiltja az ilyen jellegű létesítmények lakott területen történő megépítését. Sajnos jelen esetben az adott cég még a tilalom előtt szerezte az engedélyét, jogszerűen.

Így marad számunkra a tiltakozás, mely egyelőre kevés eredménnyel kecsegtet. Legtöbbünket nem a hamvasztó megépítése zavar, hiszen egy ilyen korszerű létesítmény fel sem tűnik ma már az embernek, mert nem épül nagy kéménye, nincs kibocsájtása, de a tudat…. Azt is értjük, hogy egy helyi hamvasztó megléte esetén olcsóbb lehet a családoknak a temetés, és ez a szolgáltatás az élet velejárója, de a tudat…. Arra kérjük Önöket, mint minden kiemelt ügy kapcsán, fogjunk össze, és együttes erővel képviseljük álláspontunkat mindannyian, mi martonvásári lakosok, képviselők és helyi vállalkozók!

 

Szabó Tibor polgármester; Farkas Erzsébet, Gucsek István, Gyulay Gyula,

Horváth Bálint, Kuna Ferenc, Nemes József, Szigeti Zoltán, Varga Ferenc képviselők

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása