Facebook - Nyomj egy Tetszik gombot!

Gyorshírek - Twitteren

martonvasar.blog.hu

Város, járás, közélet, fejlesztéspolitika, vélemény. A martonvasar.blog.hu mobil változata okostelefonok böngészőjéből is elérhető! Írja, szerkeszti: Horváth Bálint, képviselő - kabinetvezető. Az oldalon megjelenő vélemények magánvélemények, nem tükröznek hivatalos álláspontot. Kapcsolat: kabinetvezeto@martonvasar.hu

Rovatok - Címkék - Kategóriák

Bejegyzések

A hamvasztó ügy margójára

2013.04.15. 09:27 horvathbalint

Kedves Martonvásáriak!

Úgy érzem sok félreértés és rágalom kering most a martonvásári köztudatban, melyeket tisztáznunk kellene. Először is alapfogalmakat rakjunk rendbe, hogy mostantól mindenki jól használja azokat.

Önkormányzat: ez a szó a martonvásári emberek összességét jelenti, ha tehetjük, mindig helyettesítsük be a "helyi közösség" szavakkal, így könnyebben érthető!

Képviselő-testület: Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mely a "helyi közösség" képviselő-testülete. Azon emberek, akiket a helyiek maguk közül választanak meg, hogy helyettük meghozzák a döntéseket. (nem a múltra visszamenőleg, mert azt a jog-rendszerünk nem engedi!!) A képviselő-testületnek több bizottsága is működik a megalapozó döntések meghozatalára.

Polgármesteri Hivatal: A képviselő-testület szerve, de független tőle. A hivatalnak feladata a képviselő-testület "kiszolgálása", valamint független hatósági munka végzése, mint adóhatósági ügyek, vagy éppen építéshatóság. A képviselő-testület rendeletek útján dönt a helyi adókról, vagy éppen az építési szabályokról, de minden esetben a jövőre vonatkozóan!

A rendszer felépítéséből is látszik, hogy egy képviselő-testület nem avatkozhat be folyamatban lévő ügyekbe. A Martonvásáron érvényes építési szabályokat 2004-ben hozták, majd 2010 elején erősítették meg, mely alapján gazdasági övezetben nem volt tilos hamvasztót építeni. Felsőbb rendű jogszabály 2012. novembere óta nem engedi lakott terület közelében. Felvethető, hogy miért van a "város közepén" gazdasági-ipari terület, de ez is több évtizedes hagyaték! A terület Bajcsy-Zsilinszky utcai részén épül már egy CNC maró üzem, a másik oldalon létesül majd egy tészta-csomagoló üzem. Normál esetben ezek sem a "város közepére" valók. Ezért is a mai képviselőket hibáztatni botorság.

Tehát amikor 2012 februárjában építési engedélyt kapott a hamvasztó, a hatóság sajnos teljesen jogszerűen járt el. Ezután a beruházó hölgy megkereste a hivatali-városházi vezetést, de időközben elállt építési szándékától. Ezért nem történt meg a most kirobbantott tiltakozás egy évvel ezelőtt. A hölgynek tragikusan elhunyt a lánya, számára sem egy hamvasztó megépítése volt a legfontosabb, mindenkit úgy értesített, abból nem lesz semmi!!

Az engedély körülményeihez hozzátartozik, hogy nagyon ügyesen helyezték el az épületet, hiszen a magántulajdonostól, és nem az önkormányzattól (!) megvásárolt 3 telek közül kettőt összevonva alakították ki azt. Hátulról a vízfolyás tulajdonosaként az állam, oldalról a kis surranó utcával, és elölről a kiépítetlen utcával az önkormányzat, míg negyedik oldalról a 3. telekkel saját maga határolta az építési telket. Az önkormányzat közterülettel nem számított szomszédnak, a vásártér felől, ahonnan szomszédként beléphetett volna az ügybe ügyfélként, ott volt a 3. üres telek... Így még értesítést és ügyféli jogot sem kaptunk, hogy fellebbezhessünk, még ha azzal csak időt is húzhattunk volna.

2013 elején újra megjelent a hölgy egy makói vállalkozóval. A vállalkozó felajánlotta, hogy épít egy fedett ravatalozót a temető területén. Hosszasan megrágtuk a témát, megkérdeztük a legközelebbi vállalkozót, kisebb csoportokban helyi lakosokat, és úgy döntöttünk, hogy nem kérünk a felajánlásból, és el is utasítjuk a beruházást. Ezt a képviselő-testület határozatban is megerősítette. Ezzel egyidejűleg elkészítettem a tiltakozó íveket, és megkezdtük az aláírások gyűjtését. 

Úgy érzem azonban, valójában nem tudjuk, mi ellen is tiltakozunk. Természetesen képviselőként kötelességem azon embereket és véleményüket képviselni, akik megválasztottak, ezt teszi minden képviselő-társam is. Mint említettem, én készítettem az aláíró íveket. Azonban be kell vallanom Önöknek, nem tudom pontosan, mi ellen is tiltakozunk. Én még nem láttam működő hamvasztót, csak az interneten néztem utána. A facebookon olyan fiatal által készített bejegyzéssel is találkoztam, aki nem értette, miért is kéne aláírnia a tiltakozást. Kérdezte, hogy ez káros-e? Nem, nem az. A tudaton kívül van-e egyéb zavaró hatása? Nem, nincs. Akkor miért is tiltakozunk? Erre nehéz válaszolni... Én is elgondolkoztam, magánemberként zavar-e a hamvasztó? Hangsúlyozom, magánemberként nem igazán, legfeljebb még mindig az a tudat, hogy halottakat szállítanak a város útjain.

Idősebb martonvásáriak közül sokan még mindig a hamvasztást magát utasítják el. Én teljes mértékben hamvasztás párti vagyok. Számomra nincs rosszabb érzés, mint amikor egy temetésen a koporsóra zuhog a föld...A fiatalabb generációhoz tartozóként legalább olyan zavarónak tartom - és most elnézést kérek - a koporsós temetés után a föld alatt rothadó emberi testből származó gázok távozását. Ekkor a léleknek már régen nem ez a test a háza...

A személyemet ért rágalmakat pedig teljes mértékben visszautasítom. Sem tervezőként, sem engedélyezőként semmi közöm nem volt az ügyhöz. Azt kell mondjam, sajnos, mert talán másképpen alakul a dolog. Tervezőként biztos a megbízó tudomására hozom, hogy ez nem igazán kívánatos befektetés. Engedélyt pedig az építéshatóság ad ki, én ott sosem dolgoztam. Én az önkormányzat, "helyi közösség" alkalmazásában állok, nem a polgármesteri hivatal állományába tartozom. Úgy érzem, sokaknak nehéz megemészteni, hogy a képviselő-testület is az önkormányzat - "helyi közösség" oldalán áll! Igen, mi képviselők azt vállaltuk, hogy a martonvásári többség érdekét képviseljük. Persze sokan nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a képviselők mozgástere csekély mértékű. Amikor döntenek, a jövőre nézve hoznak mindenkire érvényes döntéseket (rendeleteket). A szabályokat, melyek alapján a hamvasztó engedélyt kapott tehát a múltban hozták. Ráadásul eddig egyetlen megelőző kormánynak sem jutott eszébe, hogy magasabb rendű jogszabályban tiltsák a hamvasztók építését lakott területen, a mostani meghozta ezt a döntést. Persze ez rajtunk most már nem segít.

Lehet szidalmazni, rágalmazni a jelenlegi képviselő-testületet, de az ügy kapcsán legfeljebb azért mert nem működik együtt a hamvasztó tulajdonosával, mert akkor egy 10 millió forint értékű ravatalozó épülne a temetőben... A hamvasztó jogszerűen megépülhet, de ennek ellenére az Önök felhatalmazása alapján mindent elkövetünk annak megakadályozásáért. Szó szerint mindent.... Természetesen a városvezetésnek óvatosan kell nyilatkozni, reagálni, hiszen egy több tízmillió, akár százmillió forintos per költségeit a közös kassza nehezen viselné el.

Személyesen pedig örülök az összefogásnak, csak sajnálom, hogy más fontos ügy kapcsán nem vagyunk rá képesek. Amikor közösséget kellene építeni, részt kellene venni rendezvényeken, akkor nem fogunk össze, ha tiltakozni kell valami ellen, akkor képesek lehetünk rá. Tanulságos. Azt is sajnálom, hogy a közösségi fejlesztések helyett (művház, múzeum, főtér, óvoda, sétány, parkoló, sportöltöző, Dreher u. Szőlőhegy u., Rózsa u., járdák, gyalogátkelők...) most a legtöbb energiánkat egy olyan ügy emészti fel, amelyhez valójában a Képviselő-testületnek semmi köze.

Horváth Bálint

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máli Réka 2013.04.18. 22:09:10

Tisztelt Képviselő Úr!

Olvastam blogját, és bevallom, nem értem, hogy Ön mit nem ért azon, hogy a martonvásári lakosok (különösen a Bajcsy Zsilinszky utcában, illetve a környező utcákban élők) nem szeretnék a hamvasztó felépítését.
Abban a XXI. században, amikor minden arról szól, hogy az Európai Unio mi mindent szab meg és tilt meg a higiénia érdekében, az itteni lakók számára teljesen érthetetlen, hogy egy lakóházakkal teli utcába, ahol még iskola is működik, hogyan építhetnek hamvasztót. Nyilván sokan gondolják úgy, hogy a szűrő berendezések igen korszerűek, amik sem szagokat, sem semmi egyebet nem engednek kiáramlani, mégis (sajnos) a magyarországi tapasztalatok nem azt mutatják, hogy mindenki minden szabályt be tud tartani. Azt gondolom, hogy a 2012-ben született törvényt sem azért hozták, mert épp nem volt mi felől dönteniük a törvényhozóknak. Nyilván ők is átlátták a komoly - ha másmilyen nem, hát lelki hátrányát a hamvasztók lakott területen való elhelyezésének.
Ebben az utcábn élnek és tanulnak gyerekek is. Jól látja, hogy nem éppen idilli környezet sem a gyermekneveléshez, sem a nyugdíjas évek eltöltéséhez egy hamvasztó a környéken. Lelkileg IGEN, megrázó, hogy "abban az épületben, bár nem beszélünk róla, tudjuk mi történik", bár elfordulunk, ha jön AZ az autó, tudjuk, mit szállít.Szinte hallom a gúnyos, természetesen nem ezen a környéken lakók megjegyzését: "majd megszokják". Nos, lehet, hogy túl érzékeny lelkű vagyok, azokkal a lakókkal egyetemben, akiket szintén mélyen elkeserít maga az ötlet is.
De nem azért telepedtünk le férjemmel a kedves kisvárosnak tűnő Martonvásáron, hogy egyik évben a veszélyes hulladék lerakó gondolatát kelljen megszoknunk, majd a hamvasztót. A kamionparkolóról már említést sem téve. És mindezt azért, mert ez valójában ipari terület. Az persze a távolabban lakókat hidegen hagyja, hogy itt lakóházakban emberek élnek, és gyerekeket is nevelnek.

Végül elismerésemet és köszönetemet szeretném kifejezni, hogy annak ellenére, hogy magánemberként nem ért egyet a tiltakozással, képviselőként a tiltakozó lakosság mellé áll, és ténylegesen segíti őket.

Tisztelettel:
Máli Réka (Bajcsy-Zsilinszky utcai lakos)

horvathbalint 2013.04.22. 16:28:05

Tisztelt Máli Réka!

Köszönöm írását, válaszát! Amint bejegyzésemben is megfogalmaztam, azt nem értem csupán, hogy mi ellen tiltakozunk pontosan (kialakítás, technológia), hiszen nem ismertem a működését az ilyen jellegű intézményeknek. Azt sem írtam, hogy magánemberként egyáltalán nem zavar, igenis zavar a tudat, ahogy Önt is, hogy a halottakat szállító autók a város útjait koptatják. Azóta megkerestem a vállalkozót, ismételten kértem, hogy gondolják végig szándékukat, mert a tiltakozást még fokozni fogjuk. Itt járt a televízió, megszólalt polgármester úr és két utcabeli lakos is, a riport nem tudom, mikor kerül adásba. Időközben szintén megkerestünk iparági szereplőket, valamint a vonatkozó jogszabályok megalkotásában közreműködőket az ügyünk támogatása, segítése érdekében.
Sajnos a múlton változtatni nem tudunk, vagyis a gazdasági-ipari besorolás ténylegesen lehetővé tette a vállalkozó számára az engedélyszerzést. Építészmérnökként és városfejlesztéssel foglalkozó képviselőként egyáltalán a terület besorolásával nem értek egyet a város közepén, de ez sokkal korábban kialakult helyzet, mely lehetővé tette az üzemek, hulladékudvar, benzinkút, kamionparkoló és hamvasztó engedélyezését. Mi most készítjük elő az új "rendezési tervet" és helyi építési szabályzatot, amely ennek a képviselő-testületnek a "terméke" lesz. A múlt hibáinak kijavításán eddig is gőzerővel dolgoztunk (Áfa adósság, kötvény, elmaradt fejlesztések pótlása...), de a korábbi ciklusokban megalkotott jogszabályokat utólag felülírni nem tudjuk. Természetesen mindent elkövetünk, hogy a lakosság, a helyi vállalkozók és természetesen a képviselő-testület véleményét érvényesítve ne valósuljon meg a beruházás.

Még egyszer megköszönve véleményét,
maradok tisztelettel:

Horváth Bálint
süti beállítások módosítása