Facebook - Nyomj egy Tetszik gombot!

Gyorshírek - Twitteren

martonvasar.blog.hu

Város, járás, közélet, fejlesztéspolitika, vélemény. A martonvasar.blog.hu mobil változata okostelefonok böngészőjéből is elérhető! Írja, szerkeszti: Horváth Bálint, képviselő - kabinetvezető. Az oldalon megjelenő vélemények magánvélemények, nem tükröznek hivatalos álláspontot. Kapcsolat: kabinetvezeto@martonvasar.hu

Rovatok - Címkék - Kategóriák

Bejegyzések

Miniszterelnökség sajtóközleménye - 2012.06.12.

2012.06.13. 18:03 horvathbalint

Orbán Viktor Bécsben

 

-          Mindszenty József bíboros legalább két fontos üzenetet küld a magyarságnak: az egyik a hűség, amely ma is az egyik legfontosabb érték, a másik pedig a helytállás, a cél iránti alázat, ha ugyanis az embernek küldetése, feladata van, akkor a legnehezebb körülmények között is alá kell magát annak rendelnie.

-          Köszönetet mondtunk Christoph Schönborn kardinálisnak azért, hogy egy magyar népi hős, Mindszenty József előtti főhajtásban a társunk, ez a magyarok számára egy fontos gesztus az osztrák katolikus egyház részéről. Egyúttal megköszöntük az egyházi vezetőnek, hogy a Magyarországgal szembeni támadások idején is mindig barátként számíthattunk rá.

-          Kereszténység és politika összefüggése a legkényesebb kérdések közé tartozik ma a szekularizált Európában, de az, hogy valami kényes, nem jelenti azt, hogy nem kellene vele foglalkozni, sőt a mi logikánk szerint éppen fordítva van: minél kényesebb, annál inkább izgalmas dolog foglalkozni vele.

-          Az Ausztriában élő magyarokat arra biztattuk, vegyenek részt a most már az államhatárokat túllépő modern magyar politikai életben, így például a választásokon.

-          Sok tanulnivalójuk van még a magyaroknak az osztrákoktól, az elmúlt 40-45 év gazdasági teljesítménye alapján Ausztria tekinthető Európa legsikeresebb országának. Ausztriában a legkisebb a munkanélküliség Európában.

-          Az osztrák és a magyar nép csontig hatoló közös történelme beleivódott az ösztöneinkbe, hiszen 300-400 évig egy csapatban játszottunk, így akármilyen viták is adódnak a két ország között, ez a fajta történelmi együttélés, egymásrautaltság, a sógorság mind itt van velünk, és a gazdasági válság közepette ezt még inkább meg kell becsülni.

-          Könnyen lehet, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetjük az adórendszerből, és megjelenik helyette a pénzügyi tranzakciós illeték, amelynek részleteiről még tárgyalunk. A tranzakciós illetékből várhatóan hatalmas lesz a bevétel, amely ha valóban realizálódik, azt kizárólag a jövedelemadók és a szociális adók csökkentésére, vagyis a versenyképesség javítására fogjuk fordítani. A tranzakciós illeték nem egy válságkezelési eszköz, hanem a jövendőbeli magyar gazdasági rendszer állandó eleme. Egyetértünk azzal, hogy a bankadó mértéke brutális, európai méretekben is kiemelkedően magas volt.

-          Támogatjuk, hogy az osztrák-magyar vasúti vegyesvállalat, a GYSEV nem túl nagy ütemben, de folyamatosan vehessen át vasútvonalakat a MÁV-tól. Így valamelyest módosul a piaci pozíció egy osztrák-magyar cég javára a kizárólag magyar kézben lévő Magyar Államvasutakkal szemben, de összességében a magyar emberek jobban járnak. Egyúttal együttműködést szorgalmaztunk az osztrák államvasutakkal is annak érdekében, hogy a magyar személyszállításhoz szükséges források legalább kis részét elő lehessen teremteni a teherszállításból.

-          Mi a szabadságharcosok pártja vagyunk. Magyarország a szabadságot nézve bármely európai országgal kiállja az összehasonlítás próbáját.

-          Akik figyelik a magyar sajtótermékeket, közülük senki nincs azon a véleményen, hogy Magyarországon ne lenne sajtószabadság. Olcsó poénnak tartjuk egy olyan országot vádolni sajtószabadság-ügyben, ahol a média 80 százalékban külföldi kézben van.

-          A magyar igazságszolgáltatás ízig-vérig európai, kiállja a nemzetközi szervezetek és a gyakorlat próbáját is. Ugyanakkor vannak kritikai észrevételeink a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban, de ezek nem a szabadsággal, hanem azzal függnek össze, hogy sokszor túl enyhék az ítéletek, és túl későn születnek meg.

-          A válság utáni európai élet teljesen más lesz, mint az azt megelőző. Az egyik legnagyobb érték a közép-európai együttműködés lesz, azon belül is az osztrák-magyar kapcsolat súlya emelkedik majd ki, Magyarországnak ugyanis létfontosságú az Ausztriával való gazdasági együttműködés. A Magyarországon működő osztrák cégek 73 ezer munkahelyet adnak, Ausztriában pedig mintegy 40 ezer magyar dolgozik.

-          Óriási eredmény, hogy Magyarország pozíciója javult a legnehezebb pénzügyi-gazdasági helyzetben lévő országok listáján. A versenyképes magyar gazdasághoz 50 százalék alatti államadósságra, legalább ötmillió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség – ezt illetően a bevándorlásnak nem vagyunk hívei –, valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.

-          Még ha a magyar gazdaságpolitika okozott is nehézséget osztrák cégeknek, egy sikeres, a saját lábán álló ország ezeknek a szektoroknak is inkább érdeke, mint egy Görögországhoz hasonló, rogyadozó magyar gazdaság.

 

Havasi Bertalan

helyettes államtitkár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása